Războiul diplomatic ruso-britanic, faza pe injurii „folclorice” și comparații dostoievskiene. Plus un popas în „Războiul stelelor”

Data actualizării: Data publicării:
Foreign Secretary Boris Johnson Meets Russian Counterpart Sergei Lavrov In Moscow
Foto: Guliver/GettyImages

Ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, compară atitudinea Kremlinului în războiul diplomatic dintre Londra și Moscova, pe fondul otrăvirii cu o neurotoxină a fostului agent dublu Serghei Skripal, cu romanul „Crimă și pedeapsă” al lui F.M. Dostoievski.

Foreign Secretary Boris Johnson Meets Russian Counterpart Sergei Lavrov In Moscow
Foto: Guliver/GettyImages

Acum, Kremlinul joacă rolul lui Rodion Raskolnikov, personajul principal din celebra capodoperă dostoievskiană, spune șeful diplomației britanice. „Suntem la începutul romanului «Crima și pedeapsă», în sensul că toți știm cine este vinovatul, iar singura întrebare este dacă va recunoaște sau nu”, a declarat Boris Johnson, citat de The Moscow Times.

Însă filiațiile culturale nu se opresc doar la imaginarul dostoievskian, ci o virează și spre simboluri science fiction, cum ar fi sabia-laser din „Războiul stelelor”, ca indiciu privind diferențele de civilizație dintre Marea Britanie și Rusia lui Vladimir Putin.

„Ei produc Noviciok (neurotoxina folosită în otrăvirea lui Serghei Skripal și a fiicei sale, Iulia – n.r.), o armă hidoasă destinată asasinatelor. Noi, săbii-laser, folosite în scopuri culturale, care produc un zgomot misterios și inconfundabil. Spuneți-mi, care dintre cele două arme aduce un aport pozitiv în lumea contemporană?”, a mai comentat ministrul de Externe al Marii Britanii.

De cealaltă parte, în acest război diplomatic, politicienii ruși au scos la înaintare referințe de folclor slav. Deputatul ultranaționalist Vladimir Jirinovski l-a comparat pe Boris Johnson cu vrăjitoarea Baba Yaga (un fel de Baba Cloanța din mitologia românească) și l-a poreclit pe oficialul britanic drept „Boria-cel-cu-jumătate-de-creier”.

Fostul spion rus Serghei Skripal şi fiica acestuia, Iulia, otrăviţi la 4 martie, au avut primul contact cu agentul neurotoxic la domiciliul lor din Marea Britanie, a anunţat miercuri poliţia britanică.

„Experţii au stabilit că cea mai mare concentraţie de agent neurotoxic s-a aflat pe uşa de la intrarea acestui domiciliu”, a făcut cunoscut poliţia într-un comunicat.

Urmând exemplul Marii Britanii care a expulzat 23 de diplomaţi ruşi ca represalii, peste 25 de ţări au anunţat de la începutul săptămânii măsuri similare, la care Rusia a promis să riposteze. 

Viktoria Skripal, nepoata fostului spion rus Sergei Skripal, otrăvit cu o neurotoxină în Marea Britanie, spune că acesta și fiica lui au șanse minime de supraviețuire.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri