Reacția Rusiei după ce Republica Moldova a condamnat războiul din Ucraina

Data publicării:
Maria Zaharova
Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a a diplomației ruse. Foto: Profimedia Images.

Rusia a cerut joi Republicii Moldova să pună capăt „retoricii confruntaţionale antiruse”, după ce Parlamentul de la Chişinău a adoptat o Declaraţie care denunţă războiul declanșat de Rusia în Ucraina.

„Facem apel încă o dată la autorităţile moldovene să pună capăt retoricii confruntaţionale antiruse, complet nefundamentată”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova, citată într-un comunicat preluat de AFP, potrivit Agerpres.

Maria Zaharova a denunţat, de asemenea, înmulţirea „informaţiilor false despre planuri inexistente ale Moscovei de a destabiliza situaţia” din Republica Moldova şi tentativele „de a spori în mod artificial tensiunile” în jurul situaţiei din regiunea separatistă prorusă Transnistria.

„În ceea ce ne priveşte, confirmăm dorinţa de a întări o cooperare constructivă pragmatică cu Chişinăul şi de a continua eforturile pentru a regla problema Transnistriei”, a adăugat Zaharova.

Parlamentul de la Chişinău a votat joi o Declaraţie prin care condamnă războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei şi se alătură eforturilor statelor democratice de înfiinţare a unui tribunal care să condamne crimele de război comise de regimul de la Moscova. Votul a fost boicotat de Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor (BCS, prorus).

Republica Moldova, fostă republică sovietică având ambiţii europene, se teme de la începutul invaziei ruse din Ucraina că ar putea fi următoarea ţintă a Moscovei, iar aceste îngrijorări s-au amplificat în ultimele săptămâni.

Pe baza unor documente interceptate de serviciile secrete ucrainene, preşedinta Maia Sandu a acuzat Rusia la mijlocul lunii februarie că instigă la o lovitură de stat pentru a răsturna puterea de la Chişinău, mai precizează AFP.

În acest context tensionat, preşedintele rus Vladimir Putin a revocat la sfârşitul lunii februarie un decret din 2012 care trebuia să servească drept cadru pentru a le permite celor două părţi să găsească o soluţie la chestiunea separatistă transnistreană, „pe baza respectării suveranităţii” Republicii Moldova, încheie agenţia franceză de presă.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri