Sari la conținut

Reacția SUA la acuzațiile grave aduse de Moscova privind moartea generalului Valeri Asapov

Acuzațiile Moscovei că Statele Unite sunt vinovate de moartea generalului rus Valeri Asapov, în Siria, sunt nefondate, a scris pe Twitter purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Heather Nauert.

„Afirmațiile că SUA sprijină ISIS ori că sunt complice la moartea generalului rus nu au nicio bază. SUA/ Coaliția are un singur obiectiv: înfrângerea ISIS”, se arată în mesajul postat de Nauert pe rețeaua de socializare.

Viceministrul rus de Externe, Serghei Riabkov a declarat luni că „politica americană cu două feţe” este vinovată pentru moartea generalului Valeri Asapov.

Ministerul rus al Apărării a anunţat că Asapov a fost ucis de Statul Islamic, în apropiere de Deir  Ezzor.

Moscova s-a plâns în legătură cu ceea ce a sugerat că ar fi legături suspecte de prietenie între miliţiile susţinute de SUA şi combatanţii Statului Islamic din zonă şi a acuzat Washingtonul că încearcă să oprească astfel avansarea armatei siriene.

„Moartea comandantului rus este preţul, preţul însângerat, pentru politica americană cu două feţe din Siria”, a spus Riabkov.

El a pus sub semnul întrebării intenţia Washingtonului de a lupta împotriva ISIS.

„Partea americană declară că este interesată de eliminarea ISIS (…), dar o parte dintre acţiunile sale arată că face opusul, iar unele obiective politice şi geopolitice sunt mai importante pentru Washington”, a adăugat el.

Anterior, miliţii siriene susţinute de SUA au afirmat că avioan de luptă rusă le-au lovit poziţiile din provincia Deir Ezzor, în apropiere de un câmp gazeifer cucerit săptămâna trecută de Statul Islamic. Rusia a negat acest lucru.