Recep Erdogan și „teroriștii piețelor”. Ce măsuri a luat președintele înainte de alegeri și cu ce efecte

Data publicării:
piata turcia

În Turcia se vând legume şi fructe la jumătate de preţ. E o soluţie de avarie a guvernului în prag de alegeri, pentru a mai domoli criza alimentelor. Oamenii ştiu că reducerile nu vor dura mult, aşa că nevoiaşii profită de oferta electorală, în condiţiile în care preţurile alimentelor de bază au crescut cu peste 30 la sută. În tot acest timp, preşedintele Recep Erdogan dă vina pe „teroriştii pieţelor”, cu alte cuvinte proprietarii de lanţuri de magazine, acuzaţi că umflă artificial preţurile.

În această piaţă din Istanbul, oamenii au stat la coadă mai bine de o oră ca să cumpere legume, fructe şi zarzavaturi la jumătate de preţ. Pentru mulţi, e singura şansă de a avea mai multă mâncare pe masă.

Am cumpărat multe legume, priviţi! Suntem pensionari. Cred că de acum încolo voi mai putea cumpăra. Sper că preţurile vor scădea la supermarket şi în pieţe. Abia ne descurcăm până la sfârşitul lunii”, spune Mustafa, pensionar.

Pe principiul să ajungă la toată lumea, din aceste pieţe deschise la ordinul Guvernului în toate oraşele nu poţi cumpăra de exemplu mai mult de trei kilograme de cartofi o dată. Deşi sunt mulţumiţi de soluţia găsită de Guvern, oamenii nu-şi fac iluzii.

Sper ca acest program să continue. Ne va fi mai bine dacă ar fi aşa. Sunt curioasă dacă va continua şi după alegeri”, spune Nebahat, casnică.

Vânzătorii de legume au însă altă părere.

„Vânzările sprijinite de primărie vor continua o perioadă. Se vor opri însă după alegeri. De ce? Pentru că îi interesează doar să obţină voturi şi să ademenească oamenii”, spune Erkan, vânzător de legume.

Cu două luni înainte de alegerile locale, Recep Erogan, care a concentrat toată puterea în mâinile sale, dar şi responsabilitatea pentru situaţia economică se războieşte cu angrosiştii. Nici nu vrea să audă că preţurile au crescut din cauza recoltelor proaste, e convins că motivul este unul politic.

„Dacă-şi închipuie unii că sunt mai puternici decât statul, ar trebui să ştie că-i vom aranja pe cei care terorizează pieţele, aşa cum am rezolvat şi cu teroriştii din peşterile munţilor”, a declarat președintele Recep Tayyip Erdogan.

Turcia are programate alegeri locale la 31 martie.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri