Record istoric de temperatură în Moscova. Fenomenul neobișnuit cu care se confruntă rușii în această perioadă

Data actualizării: Data publicării:
Christmas Red Square
Christmas tree decorations on Red Square, domes of St. Basil’s Cathedral and Spasskaya Tower on a winter night

Capitala Rusiei a înregistrat miercuri un nou record de căldură, iar absenţa zăpezii, fenomen neobişnuit pentru această perioadă a anului, i-a constrâns pe moscoviţi să renunţe la schi fond şi la patinoarele în aer liber, rămase închise, într-un final de an în care vegetaţia locală nu îşi mai respectă ciclul obişnuit de viaţă, scrie Agerpres.

O staţie meteorologică din nordul Moscovei a înregistrat valoarea de 5,4 grade Celsius, o temperatură nemaivăzută în întreaga istorie a înregistrărilor meteorologice.

"Este un nou record de temperatură pentru o zi de 18 decembrie", care a depăşit valoarea de 5,3°C din 1886, a anunţat Centrul Fobos, care înregistrează datele meteorologice.

 

Sursă foto: Agerpres
Sursă foto: Agerpres

Capitala rusă, în mod normal acoperită cu zăpadă şi gheaţă în luna decembrie, nu a cunoscut în acest sezon decât o singură perioadă de îngheţ şi fără zăpadă, iar serviciile meteorologice prognozează că vremea ar putea chiar să se încălzească şi mai mult.

O grădină botanică din oraş a anunţat în această săptămână că ghioceii săi, flori care anunţă de obicei sosirea primăverii, au înflorit.

"Grădinarii se tem ca cireşii japonezi să nu înceapă în curând să înflorească", a anunţat Grădina Botanică a Universităţii din Moscova într-un mesaj publicat pe site-ul său.

În parcul Sokolniki, frecventat de obicei de numeroşi practicanţi ai schiului fond şi renumit pentru patinoarele sale naturale în aer liber, chiar şi pista de schi înzestrată cu tunuri de zăpadă artificială a trebuit să fie închisă, din cauza căldurii neobişnuite pentru această perioadă.

Un locuitor din oraşul siberian Omsk a publicat un anunţ de mică publicitate umoristic, în care afirmă că propune "zăpadă de vânzare" la preţul de 1.000 de ruble (14 euro) per metru cub de "zăpadă naturală".

"Locuitorii din Moscova beneficiază de o reducere de 7% începând de la 15 metri cubi", a precizat autorul acelui anunţ publicat pe site-ul Avito.ru.

Vladimir Putin: Rusia se încălzeşte într-un ritm de două ori mai rapid decât media globală

Nimeni nu poate spune cu certitudine care sunt cauzele schimbării climatice, a afirmat joi preşedintele rus Vladimir Putin, punând sub semnul întrebării consensul ştiinţific cvasi-unanim privind responsabilitatea umană, relatează AFP.

"Nimeni nu cunoaşte cauzele schimbării climatice mondiale. Ştim că Terra a trecut prin perioade de încălzire şi de răcire, iar acest lucru poate depinde de procesele din Univers", a afirmat el în conferinţa sa de presă anuală tradiţională, transmisă în direct de televiziuni.

"O mică schimbare a unghiului de rotaţie a Terrei în jurul Soarelui poate conduce la schimbări serioase ale climei planetei", a declarat preşedintele rus.

Putin a atras atenţia de asemenea că Rusia se încălzeşte într-un ritm de două ori mai rapid decât media globală, potrivit DPA.

Acest lucru a dus la înmulţirea incendiilor de vegetaţie şi a inundaţiilor, printre alte consecinţe, a subliniat el, adăugând că Rusia ar trebui să adopte măsuri de prevenţie.

Ministerul Mediului din Rusia a oferit o evaluare similară într-un raport în urmă cu trei luni, spunând că ultimii patru ani au fost cei mai călduroşi de când sunt înregistrate temperaturile la nivel global.

Creşterea concentraţiilor de gaze cu efect de seră este unul dintre factorii cheie care duc la schimbări climatice, menţiona raportul.

Editor: I. I. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri