Video Record mondial pentru SpaceX. A trimis 143 de sateliți în spațiu cu o singură rachetă

Data actualizării: Data publicării:
racheta falcon 9 a fost lanasata cu 143 de sateliti
Lansarea unei rachete construite de SpaceX. Foto: Profimedia Images

Un nou record mondial a fost stabilit de SpaceX, compania lui Elon Musk. Este vorba de cel mai mare număr de sateliți trimiși vreodată în spațiu cu o singură rachetă. Nu mai puțin de 143 de sateliți, de diverse forme și mărimi, au ajuns pe orbită cu o rachetă Flacon 9 lansată din Florida, relatează BBC.

Racheta Falcon 9 a dus în spațiu 133 de sateliți comerciali și guvernamentali și 10 sateliți ai SpaceX, aceștia din urmă adăugându-se „mega-constelației” de minisateliți de telecomunicații Starlink, destinați să ofere internet în bandă largă pe întreg globul.

Lansarea a avut loc cu o întârziere de 24 de ore față de termenul stabilit inițial. Misiunea a purtat numele de „Transporter-1”.

Recordul anterior pentru cei mai mulți sateliți duși în spațiu cu un singur zbor fusese stabilit de o rachetă indiană. În 2017, aceasta plasase 104 sateliți la o lansare.

dispenser de sateliti - spacex
Sateliții au fost așezați pe un fel de dispenser care apoi i-a propulasat în spațiu Foto: SpaceX via BBC

Această performanță este rezultatul unei revoluții în privința componentelor unui satelit, care au devenit mai robuste, miniaturizate și cu costuri mici, multe luate direct din aparate electronice precum smartphone-urile, ceea ce înseamnă că aproape oricine poate construi acum un satelit viabil care să ocupe un volum mic. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri