Recunoaştere facială, mii de poliţiști, lunetişti. Ce presupune operaţiunea "Golden Orb" de la încoronarea lui Charles al III-lea

Data actualizării: Data publicării:
politie in londra inainte de incoronarea lui charles
Recunoaştere facială, mii de poliţiști, lunetişti. Ce presupune operaţiunea "Golden Orb" de la încoronarea lui Charles al III-lea. FOTO: Profimedia Images

Poliția londoneză este în fața unei noi provocări în materie de securitate. La opt luni de la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a, o operaţiune de securitate de amploare este din nou pusă în aplicare în Marea Britanie pentru a ca încoronarea regelui Charles al III-lea să se desfășoare în bune condiții, sâmbătă.

Încoronarea lui Charles al III-lea sâmbătă, la Londra, va implica o operaţiune de securitate majoră. În total, peste 29.000 de poliţişti vor fi mobilizaţi în capitala britanică.

Recunoaşterea facială va fi folosită şi pentru a detecta prezenţa "persoanelor căutate pentru infracţiuni sau cu mandat de arestare", scrie AFP, citată de News.ro.

În capitala britanică sunt aşteptaţi câteva sute de mii de turişti, precum şi cele peste 2.000 de persoane invitate la eveniment, printre care lideri şi capete încoronate. Emmanuel şi Brigitte Macron, preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, prima-doamnă Jill Biden, prinţul Albert al II-lea de Monaco şi prinţesa Charlene sunt doar câţiva dintre ei.

Operaţiunea numită "Golden Orb" presupune unul dintre "cele mai importante" dispozitive de securitate gestionate vreodată de poliţia londoneză, potrivit lui Ade Adelekan, un oficial al instituţiei. Acesta s-a declarat miercuri "încrezător" că totul este în ordine pentru festivităţi, în ciuda arestării, marţi, în faţa Palatului Buckingham, a unui bărbat care a aruncat în spatele porţilor palatului ceea ce păreau a fi mai multe cartuşe.

"Am analizat în detaliu planurile (pentru încoronare) pentru a ne asigura că nu există lacune", a dat asigurări Ade Adelekan.

În total, peste 29.000 de poliţişti din întreaga ţară vor fi mobilizaţi pentru această operaţiune, care a debutat la începutul acestei săptămâni şi se va încheia luni.

Sâmbătă, vor fi mobilizaţi 9.000 de poliţişti şi 2.500 de ofiţeri specialişti. Este  "cea mai mare mobilizare de agenţi într-o singură zi din ultimele decenii, cu puţin peste 11.500 de agenţi la datorie", a precizat şeful poliţiei londoneze într-un comunicat.

Unii poliţişti vor fi staţionaţi de-a lungul drumului de la Buckingham la Westminster Abbey, pe unde va trece cuplul regal. Alţi agenţi de poliţie vor patrula în mulţime în civil pentru a detecta orice comportament neobişnuit, în timp ce alţii vor fi responsabili de siguranţa invitaţilor la încoronare.

Poliţia londoneză are la dispoziţie un set complet nou de legi pe care să le folosească, după ce miercuri a intrat în vigoare Legea privind ordinea publică. Legea prevede inclusiv până la 12 luni de închisoare pentru oricine blochează circulația. Noile puteri ar putea fi folosite încă de sâmbătă, când grupul antimonarhie Republic a anunţat o demonstraţie împotriva regelui în Trafalgar Square.

Lunetişti vor fi, de asemenea, poziţionaţi pe acoperişurile din centrul Londrei.

Şi cerul va fi, monitorizat îndeaproape: sâmbătă, nicio dronă sau avion nu are voie să survoleze capitala, cu excepţia elicopterelor de securitate.

Pe lângă resursele fizice, poliţia londoneză se va baza şi pe tehnologie pentru a asigura securitatea evenimentului. În special, "intenţionează să utilizeze tehnologia de recunoaştere facială" pentru a identifica "persoanele a căror prezenţă ar putea reprezenta o problemă de protecţie publică". Printre acestea se numără "persoanele căutate pentru infracţiuni sau cu mandate de arestare emise de instanţe", a precizat poliţia.

Iniţiativa a fost criticată de ONG-ul Big Brother Watch, care a denunţat-o ca fiind un "instrument autoritar de supraveghere în masă".

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri