Reforma judiciară din Polonia. Răspunsul neașteptat al lui Mick Jagger la apelul lansat de Lech Walesa

Data publicării:
micj jagger
Foto: Gulliver/Getty Images

Mick Jagger, legendarul solist de la Rolling Stones, a abordat duminică, în cadrul unui concert susţinut la Varşovia controversa privind reformele judiciare din Polonia, răspunzând astfel fostului preşedinte Lech Walesa, care i-a solicitat să susţină lupta polonezilor pentru „apărarea libertăţii", informează Agerpres, care citează AFP.

Desert Trip - Weekend 2 - Day 1
Foto: Gulliver/Getty Images



„Sunt prea bătrân pentru a fi un judecător, dar suficient de tânăr pentru a cânta", a declarat Mick Jagger în poloneză, potrivit unei înregistrări a concertului pe Periscope, publicată de cotidianul liberal Gazeta Wyborcza.

„Ştiţi că am venit în Polonia cu mult timp în urmă, în 1967", a amintit apoi artistul în engleză, cu referire la primul concert în această ţară al celor de la Rolling Stones - unul dintre primele grupuri din Vest care a cântat de cealaltă parte a Cortinei de Fier.

„Sper că veţi respecta toate lucrurile învăţate de atunci, Dumnezeu să vă binecuvânteze!", a adăugat el.

Lech Walesa a cerut sâmbătă pe Facebook celebrei trupe de rock and roll să îşi aducă sprijinul la lupta polonezilor pentru a „apăra libertatea", în plină controversă privind reformele judiciare iniţiate de guvernul conservator.

Walesa, 74 de ani, fostul şef al sindicatului independent Solidarnosc (Solidaritatea) şi laureat al Premiul Nobel pentru Pace în 1983, a scris sâmbătă pe Facebook că „în Polonia se întâmplă lucruri rele".

„Mulţi oameni din Polonia apără libertatea, însă au nevoie de sprijin. Dacă puteţi să spuneţi sau faceţi ceva atunci când vizitaţi Polonia, ar însemna ceva important pentru ei", a scris Lech Walesa, care a jucat un rol-cheie în căderea regimului comunist,

Apelul său vine după o săptămână de criză care a avut în centru Curtea Supremă Poloneză. Preşedinta Curţii, Magorzata Gersdorf, refuză să îşi părăsească postul, în timp ce preşedintele Andrzej Duda i-a trimis o scrisoare pentru a-i semnala că este la pensie.

Partidul conservator Lege şi Justiţie (PiS) a justificat reformele prin necesitatea de a îmbunătăţi eficienţa instanţelor şi de a combate „casta coruptă a judecătorilor", ancorată, potrivit acestora, în trecutul comunist.

Disputa dintre o parte a sistemului judiciar şi puterea politică replică, la o scară mai largă, un conflict între guvernul conservator polonez şi Comisia Europeană.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri