Regatul Unit anunță noi reguli în ce privește restricțiile anti-Covid de sărbători. Cum va fi Crăciunul în Marea Britanie

Data actualizării: Data publicării:
Sărbători de iarnă în mijlocul pandemiei de Coronavirus. Un bărbat cu mască de protecție merge pe stradă pe lângă decorațiuni de Crăciun.
Foto: Getty Images

Guvernele țărilor componente ale Regatului Unit a anunțat o relaxare temporară a restricțiilor anti-Covid pe perioada sărbătorilor de Crăciun – grupuri de până la trei familii (gospodării) vor avea permisiunea să se întâlnească fără restricții în perioada 23-27 decembrie, relatează BBC.

Regulile și restricțiile existente în ce privește industria ospitalității și magazinele se păstrează, însă, iar „bulele familiale” stabilite pentru Crăciun vor fi exclusive, în sensul că nu se va permite schimbarea lor sau intrarea altor persoane în interiorul lor.

Liderii celor patru guverne au îndemnat, de asemenea, la vigilență și grijă pentru a păstra rata de transmitere a virusului la un nivel scăzut. Ei au subliniat că „acest Crăciun nu va fi unul normal, dar familia și prietenii se vor putea vedea și sărbători într-o manieră mai circumspectă”.

Noile măsuri vor include și relaxarea temporară a restricțiilor de circulație pentru a permite familiilor să se deplaseze de-a lungul teritoriului Regatului. În acest sens, rezidenții Irlandei de Nord vor primi o zi în plus pe lângă ele cinci pentru a le permite călătoria.

„Chiar și dacă aceste întâlniri între prieteni și familii vor fi permise, fiecare persoană va trebui să se gândească la riscurile pentru ei și cei dragi, mai ales cei vulnerabili. Înainte de a lua decizia de a vă întâlni, vă îndemnăm să luați în considerare metode alternative, precum întâlniri online sau în aer liber”, au transmis cei patru șefi de guvern (Regatul Unit în ansamblu; Scoția; Țara Galilor; Irlanda de Nord) în cadrul unui comunicat comun.

Recomandările OMS pentru sărbători: „A nu avea o mare reuniune de familie este opţiunea cea mai sigură”

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă să evităm petrecerile mari în familie de sărbători: „Este incredibil de dificil pentru că, în special în perioada sărbătorilor, vrem foarte tare să fim cu familia noastră. Însă în unele cazuri, a nu avea o mare reuniune de familie este opţiunea cea mai sigură”, a subliniat Maria Van Kerkhove, însărcinată cu gestionarea pandemiei în cadrul OMS. Potrivit Mariei Van Kerkhove, o celebrare online ar putea fi o soluţie.

„Chiar dacă nu puteţi sărbători împreună anul acesta, puteţi găsi mijloace de a sărbători când aceasta (n. red. - pandemia) se va sfârşi”, a recomandat ea.

„Așa facem în familia mea şi vom sărbători pe cinste atunci când (pandemia) se va sfârşi”, a mărturisit Maria Van Kerkhove.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri