Regele Salman al Arabiei Saudite l-a destituit pe ministrul pentru pelerinaje

Data publicării:
Mecca, imagine aeriana, se vad muntii rosiatici, marea moschee cu piatra neagra in mijlocul locului de pelerinaj, turnul mecca, toate pustii
Mareea Moschee, pustiită de pandemie, își va reprimi credincioșii doar cu certificat de vaccinare. Sursa foto: Profimedia

Regele Salman al Arabiei Saudite l-a destituit vineri, fără explicații, pe ministrul pentru pelerinaj, Mohamed Benten, în condițiile în care regatul saudit obține anual miliarde de dolari grație pelerinajului de la Mecca, considerat de credincioșii musulmani drept cel mai important eveniment religios. Anul acesta, ca și anul trecut, pelerinajul de la Mecca este organizat la scară mult mai redusă, din cauza pandemiei.

Ministrul Mohamed Benten răspundea de organizarea ritualurilor islamice haj şi umrah, pe drumul spre Mecca şi respectiv în interiorul oraşului sfânt.

Decretul regelui saudit menționează că în locul lui Mohamed Benten, care ocupa funcţia de ministru al pelerinajelor din 2016, este numit ministrul de stat Isaam ben Saeed, relatează Agerpres.

Regatul saudit are rolul de mare prestigiu de ocrotitor al locurilor sfinte ale islamului - Mecca şi Medina - şi de organizator al pelerinajelor. Amploarea acestora a fost mult redusă anul trecut din cauza pandemiei de coronavirus. Pentru prima dată în epoca modernă, musulmanii din alte ţări nu au putut îndeplini ritualul de mare importanţă pentru religia lor.

Pierderi economice uriașe pentru industria turistică

Companiile implicate în domeniu au fost afectate puternic de măsurile restrictive ale guvernului de la Riad.  Înainte de pandemie, peste 1.300 de hoteluri şi sute de magazine ofereau pelerinilor servicii non-stop.

Săptămâna aceasta, una din cele mai mari companii imobiliare saudite, Jabal Omar, a obţinut un credit de 1,6 miliarde de riali (427 milioane de dolari), garantat de Ministerul saudit de Finanţe, de la banca Saudi Fransi, după pierderile suferite de interdicţiile de deplasare la Mecca. Anterior, agenţia SPA anunţase că regele Salman a aprobat o serie de iniţiative în sprijinul firmelor şi persoanelor din sectorul turistic, pentru a atenua efectele economice ale epidemiei.

Pelerinaj cu vaccinare obligatorie

Arabia Saudită le va cere anul acesta musulmanilor care doresc să participe la pelerinajul din locurile sfinte de la Mecca şi Medina să fie vaccinaţi anti-COVID-19 înainte de sosirea în țară. Ministrul saudit al sănătăţii, Tawfiq al-Rabia, a declarat că inclusiv cei însărcinaţi cu organizarea şi lucrătorii care se ocupă de instalaţiile religioase şi sanitare din oraşele sfinte vor trebui să fie vaccinaţi înainte de începerea „Haji”, pelerinajul anual de la Mecca, ce se va desfăşura în luna iulie.

Fiecare musulman apt fizic şi care îşi permite din punct de vedere economic este obligat să participe la acest pelerinaj cel puţin o dată în viaţă.

În afara pelerinajului anual, milioane de musulmani din întreaga lume obişnuiesc să viziteze Arabia Saudită pe parcursul întregului an pentru Umrah, un pelerinaj mai mic la Marea Moschee de la Mecca şi la moscheea Profetului Mahomed la Medina.

Ambele lăcaşuri de cult au fost închise anul trecut şapte luni din cauza pandemiei, fiind redeschise în octombrie cu o afluenţă limitată la 30% din capacitate.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri