Regina Zulu a fost îngropată, în timp ce familia se ceartă pentru tron. Cauza morții nu a fost încă anunțată

Data publicării:
regina Mantfombi
Regina Mantfombi în 2004. Sursa foto: Profimedia Images

Regina poporului Zulu, Mantfombi Dlamini-Zulu, care a murit neașteptat săptămâna trecută, a fost înmormântată în cadrul unei ceremonii private desfășurate în provincia KwaZulu-Natal din Africa de Sud, informează BBC.

Ea fusese desemnată regent al celui mai mare grup etnic din Africa de Sud în luna martie, după moartea soțului ei, regele Goodwill Zwelithini.

Moartea reginei, la vârsta de 65 de ani, a declanșat un scandal în familia regală și o luptă pentru dreptul de succesiune la tron.

Familia regală a respins zvonurile privind o posibilă otrăvire a reginei. Cu toate acestea, cauza morții nu a fost încă anunțată.

Urmează să se decidă cine va fi noul conducător al poporului Zulu, care numără 11 milioane de oameni. Tronul nu oferă o putere politică oficială, iar rolul monarhului în societatea sud-africană este în mare parte ceremonial. Cu toate acestea, monarhia Zulu se bucură de influență și un buget anual de aproape 5 milioane de dolari, bani proveniți din taxele cetățenilor.

Regina Dlamini-Zulu a fost îngropată vineri dimineață, în cadrul palatului regal KwaKhangelamankengane, aflat într-un oraș la distanță de 480 de kilometri de Johannesburg.

Potrivit BBC, regina era sora regelelui Mswati al III-lea, din Regatul vecin eSwatini, și a fost îngropată potrivit obiceiurilor Swati. Trupul ei a fost învelit într-o piele de vacă de către o delegație trimisă de regele Mswati, iar la ceremonia de înmormântare au asistat membri ai ambelor monarhii.

Regina Dlamini-Zulu a fost numită regent al fostului său soț, regele Zwelithini, care a murit în urma unor complicații asociate cu diabetul de care suferea, pe 12 martie. Monarhul Zulu cu cea mai îndelungată domnie, regele Zwelithini a avut șase soții și cel puțin 26 de copii. El a ales-o pe Dlamini-Zulu pentru a fi regent întrucât era singura sa soție cu sânge regal.

Regina Dlamini-Zulu a avut opt copii cu fostul rege, iar unul dintre fii, Prințul Misizulu, este considerat favorit la poziția de rege. O acțiune în instanță a fost lansată de unii membri ai familiei regale, care au pus la îndoială autenticitatea testamentului regal.

 

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri