Live Text Trupele ruse bombardează întreaga linie a frontului în Doneţk. Lupte grele au loc în Bahmut și în apropierea oraşului Avdiivka

Data actualizării: Data publicării:
Se duc lupte grele în apropierea orașului Bahmut, din estul Ucrainei.
Se duc lupte grele în apropierea orașului Bahmut, din estul Ucrainei. Foto: Profimedia Images

Ucraina acuză Rusia că a instalat baterii de lansatoare de rachete în apropierea reactoarelor nucleare de la centrala Zaporojie, ceea ce crește pericolul de radiații. La rândul său, Rusia s-a plâns la Consiliul de Securitate ONU că Ucraina bombardează populația civilă în Donbas. Regiunea Herson a fost ținta unor bombardamente puternice ieri, din partea forțelor ruse, afirmă autoritățile regionale ucrainene, care arată că au existat victime în rândul civililor.

Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Rusia interzice intrarea a 200 de oficiali canadieni pe teritoriul său

ACTUALIZARE 10 DECEMBRIE ORA 00:30 Rusia a anunţat vineri că interzice intrarea pe teritoriul său pentru 200 de cetăţeni canadieni, printre care ministrul sănătăţii, Jean-Yves Duclos şi preşedintele CIBC, Victor Dodig, ca răspuns la sancţiuni similare canadiene care vizează personalităţi ruse, transmite AFP.

Ministerul rus de externe a precizat într-un comunicat că aceasta este o decizie luată ca răspuns la „sancţiunile personale împotriva oficialilor ruşi”, denunţând politica „rusofobă” a regimului premierului canadian Justin Trudeau, transmite Agerpres.

SUA trimit Ucrainei un nou ajutor militar, axat pe sisteme antiaeriene împotriva dronelor

ACTUALIZARE 21:10 SUA vor trimite Ucrainei un nou ajutor militar, în valoare de 275 de milioane de dolari şi destinat în principal consolidării apărării antiaeriene, mai ales împotriva dronelor, a anunţat vineri John Kirby, purtător de cuvânt al Casei Albe, informează Agerpres.

Kirby a precizat că SUA vor mai oferi de asemenea Ucrainei noi muniţii de artilerie, în special rachete pentru lansatoarele HIMARS, precum şi piese de artilerie puternice de mare precizie montate pe blindate uşoare.

Acest nou pachet de asistenţă militară aduce la circa 19,3 miliarde de dolari ajutorul militar oferit Kievului de către Washington după 24 februarie, când a început agresiunea rusă în Ucraina.

Armata ucraineană va dispune astfel de "noi capacităţi care îi vor consolida apărarea antiaeriană şi îi vor permite să facă faţă ameninţărilor reprezentate de drone", a explicat John Kirby.

SUA atrag atenţia asupra asistenţei militare "fără precedent" acordată de Rusia Iranului

John Kirby a mai spus că "parteneriatul militar pe scară extinsă" între Rusia şi Iran este "nefast" pentru Ucraina, pentru ţările vecine Iranului şi pentru "comunitatea internaţională".

Amintind în special dronele obţinute de armata rusă din partea Iranului şi folosite intens în atacurile asupra trupelor ucrainene şi infrastructurilor energetice ale Ucrainei, el a estimat că Rusia oferă în schimb Iranului "un nivel fără precedent de sprijin militar şi tehnic".

Potrivit serviciilor americane de informaţii, Moscova şi Teheranul au în vedere lansarea producţiei comune de drone în Rusia, ţară care ar putea de asemenea să achiziţioneze din Iran sute de rachete balistice, a spus John Kirby.

Trupele ruse încearcă acțiuni ofensive și bombardează toată linia frontului din Donețk

ACTUALIZARE 18:20 Trupele ruse înaintează limitat în apropierea oraşului Bahmut din provincia ucraineană Doneţk, dar armata ucraineană are în continuare controlul asupra oraşului, potrivit ultimului raport militar al Kievului, citat vineri de agenţia EFE.

Fotografiile cu tranşee pline de noroi, păduri devastate şi corpuri pe câmpul de luptă stârnesc comparaţii cu Primul Război Mondial.

Lupte grele au loc şi în apropierea oraşului Avdiivka, tot în Doneţk, în timp ce trupele ruse încearcă de asemenea să avanseze în aceeaşi regiune lângă oraşul Liman care a fost recucerit de trupele ucrainene în noiembrie, a declarat guvernatorul regional Pavlo Kirilenko, potrivit Reuters.

După ce s-au repliat din mare parte din provincia nordică Harkov în urma unei contraofensive ucrainene şi de pe malul de vest al fluviului Nipru în regiunea sudică Herson, trupele ruse s-au regrupat acum în provinciile estice Doneţk şi Lugansk şi în ce mai controlează din Harkov, consolidând linia frontului în timp ce continuă să încerce acţiuni ofensive.

Acestea sunt concentrate în prezent asupra oraşului Bahmut şi în avangarda trupelor ruse acolo se află mercenarii grupării Wagner, potrivit analiştilor ucraineni. Unul dintre aceştia, Olexandr Solonko, ce activează într-o unitate de recunoaştere aeriană a armatei ucrainene, spune că ruşii au superioritate numerică şi ''folosesc acolo multe resurse în soldaţi, artilerie şi avioane de luptă''.

Ruşii au „mult mai multă muniţie” decât armata ucraineană, remarcă Olexandr Solonko, insistând că trupele ucrainene au nevoie atât de cantităţi suplimentare de muniţii, cât şi de sisteme antiaeriene.

„Avem de asemenea nevoie de creşterea cantităţii şi calităţii dronelor, care sunt indispensabile pentru operaţiunile de recunoaştere şi direcţionare a forţei de foc pentru sprijinirea infanteriei noastre, mai ales noaptea”, explică analistul ucrainean.

Raportul de vineri al Ministerului britanic al Apărării consemnează, potrivit agenţiei DPA, că armata rusă a reluat după o pauză atacurile cu drone iraniene asupra infrastructurilor ucrainene şi este posibil să fi primit din Iran un nou lot de drone, după ce l-a epuizat pe precedentul. Serviciile de informaţii ucrainene au anunţat mai devreme săptămâna aceasta doborârea a 17 drone, printre care 14 drone iraniene 14 Shahed-136.

Potrivit oficialilor ucraineni, trupele ruse bombardează întreaga linie a frontului în Doneţk, iar pe ansamblu operaţiunile militare ruse par să ilustreze diminuarea ambiţiilor preşedintelui rus Vladimir Putin, care, după succesiunea de eşecuri militare în invazia pornită asupra Ucrainei în februarie, ar urmări acum doar să-şi securizeze controlul asupra porţiunii de teritoriu ucrainean pe care o revendică.

Putin spune că într-un final Rusia va trebui să ajungă la un acord în privința Ucrainei

ACTUALIZARE 18:20 Vladimir Putin a spus, vineri, fără a elabora, că Rusia probabil va trebui într-o zi să ajungă la un acord în privința Ucrainei, în vreme ce acuza Franța și Germania de trădarea încrederii privind eforturile trecute de a aduce pacea în estul Ucrainei, transmite Reuters.

„Apare îndoiala privind încrederea. Și desigur că încrederea este aproape de zero...Însă chiar și așa, în analiza finală trebuie să ajungem la acorduri. Deja am mai spus de multe ori că suntem pregătiți pentru aceste acorduri”, a spus Putin în capitala kîrgîză Bișkek.

Bulgaria va sprijini Ucraina cu arme uşoare şi muniţie

ACTUALIZARE 18:10 Bulgaria va trimite primul său ajutor militar în Ucraina de la începutul invaziei ruse, după ce parlamentul din această ţară a aprobat o listă înaintată de guvernul interimar cu armele care pot fi cedate, informează Agerpres.

Parlamentul a aprobat de asemenea trimiterea a până la 50 de militari în misiunea UE de instruire a forţelor armate ucrainene.

Bulgaria a fost una din cele câteva ţări din UE care nu au trimis ajutor militar, în contextul în care Partidul Socialist, membru al precedentei coaliţii de guvernare, a blocat în mai o propunere anterioară.

Lista armelor aprobate este clasificată, însă oficiali guvernamentali au precizat că Sofia va trimite în principal arme uşoare şi muniţie.

Ministrul interimar al Apărării, Dimitar Stoianov, a spus că Bulgaria, ţară membră a NATO, nu îşi permite să îşi trimită sisteme de rachete antiaeriene sau avioanele MIG-19 şi SU-25, de producţie sovietică, dorite de Kiev.

"Abordarea mea a fost conservatoare, deoarece trebuie să asigur capacităţile de apărare ale Bulgariei. Ajutorul este în acord deplin cu priorităţile Ucrainei, dar nu trimitem sistemele S-300 şi nici avioanele MIG-29 sau SU-25", a declarat vineri Stoianov la Nova TV.

Putin: Orice țară care va ataca Rusia cu arme nucleare „va fi ștearsă de pe fața Pământului”

ACTUALIZARE 16:40 Președintele rus Vladimir Putin a spus, vineri, că orice țară care ar îndrăzni să atace Rusia cu arme nucleare va fi „ștearsă de pe fața Pământului”, potrivit Sky News.

Putin spune că Rusia nu are în plan să lanseze un prim atac nuclear preventiv, dar armele hipersonice avansate ale Moscovei asigură că Rusia ar putea răspunde cu forță dacă va fi vreodată atacată.

Putin a făcut aceste declarații în timpul unei conferințe de presă la Bișkek, Kârgâzstan, afirmând că Rusia nu are nevoie în acest moment de trupe suplimentare în Ucraina.

Diplomați ruși și americani au întâlnire la Istanbul

ACTUALIZARE 15:00 Diplomaţi ruşi şi americani s-au întâlnit vineri la Istanbul pentru a discuta o serie de chestiuni tehnice în relaţiile bilaterale, a declarat viceministrul rus de externe Serghei Riabkov, transmit agenţii ruse de presă citate de Reuters, potrivit Agerpres.

Potrivit agenţiei TASS, cele două părţi discută „chestiuni dificile”, inclusiv asupra vizelor, asupra efectivelor personalului diplomatic şi activităţii instituţiilor şi agenţiilor fiecăreia în alte ţări, printre ale probleme nespecificate.

Riabkov a ţinut să precizeze că este vorba despre o întâlnire la un nivel relativ redus, între şefi de departamente din ministerele de externe, o întâlnire tehnică ce nu trebuie interpretată ca un semn că Washingtonul şi Moscova sunt pregătite să reia discuţiile asupra unor „chestiuni majore”.

Atât Washingtonul, cât şi Moscova şi-au redus semnificativ în ultimii ani personalul diplomatic în Rusia şi, respectiv, SUA, în urma unor serii de expulzări reciproce.

Întâlnirea la cel mai înalt nivel între cele două ţări după lansarea în februarie a invaziei ruse în Ucraina a fost pe 14 noiembrie tot în Turcia, la Ankara, între şefii spionajului rus şi american, Serghei Narîşkin şi William Burns.

La sfârşitul lunii noiembrie, Rusia a amânat o reuniune cu SUA asupra dezarmării nucleare în cadrul Tratatului Noul START, acuzând „lipsa de dispoziţie” a Washingtonului de a avea în vedere priorităţile Moscovei.

Tot vineri, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat că duminică va avea discuţii telefonice separate cu omologii săi rus şi ucrainean, Vladimir Putin şi Volodimir Zelenski, pentru consolidarea acordului asupra exportului cerealelor prin Marea Neagră.

„Deşi apărăm ferm integritatea teritorială a Ucrainei, ne opunem alimentării tensiunii în regiune prin politici iraţionale faţă de Rusia”, a spus Erdogan la televiziunea publică TRT, potrivit agenţiei EFE.

Politicianul rus de opoziție Ilya Yashin a fost condamnat la opt ani și jumătate de închisoare

ACTUALIZARE 14:10 Politicianul de opoziție rus Ilya Yashin a fost condamnat la opt ani și jumătate de închisoare.

Anterior, el a fost găsit vinovat de răspândirea de „informații false” despre armata rusă, a informat agenția de presă RIA Novosti.

Yashin a fost judecat pentru un videoclip pe YouTube publciat în aprilie în care a vorbit despre dovezile descoperite de jurnaliştii occidentali cu privire la crimele de război ruse din Bucha, lângă Kiev.

El a pus la îndoială versiunea oficială a Kremlinului că astfel de rapoarte au fost fabricate ca o „provocare” împotriva Rusiei.

Forțele ucrainene și cele rusești se luptă în prezent în regiunea Donețk

ACTUALIZARE 12.30 Forțele ucrainene și cele rusești se luptă în prezent în regiunea Donețk, iar orașul Bahmut, unde se dau lupte crâncene, potrivit The Guardian.

„Pe alocuri ne despărțeau doar 100 de metri", și-a amintit un soldat ucrainean, despre o bătălie de câteva zile într-un sat din apropiere Bahmut. „Noi eram pe un deal jos, iar ei erau pe altul. Uneori, puteam chiar să le auzim râsetele", a povestit militarul ucrainean.

Ministerul britanic al Apărării: Rusia ar fi primit noi arme pentru terorizarea ucrainenilor

ACTUALIZARE 12.20 În evaluarea de vineri, ministerul britanic al Apărării crede că Rusia și-a refăcut stocul de drone iraniene „kamikaze” cu care terorizează Ucraina.

Pentru prima dată în ultimele trei săptămâni, au fost raportate atacuri cu drone furnizate de Iran. Aceste evenimente rămân să fie verificate, dar este probabil ca Rusia să își fi epuizat stocul anterior de câteva sute de Shahed-131 și 136 și să fi primit acum o reaprovizionare, se arată în evaluarea de vineri dimineață a ministerului britanic al apărării.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Un spital din Herson a fost lovit de bombardamentele rusești

ACTUALIZARE 11.50 Un spital din orașul Herson a fost lovit vineri dimineață de bombardamentele rusești, a declarat Yaroslav Yanushevysh, șeful administrației militare din regiunea Herson, într-o postare pe Telegram, citat de CNN.

Secția de pediatrie și morga au fost avariate în urma bombardamente, potrivit lui Yanushevysh. Până acum nu au fost înregistrate răniți sau victime.

Putin: Dorinţa Occidentului de a-şi menţine dominaţia pe scena mondială creşte riscul de conflict

ACTUALIZARE 11.30 Dorinţa Occidentului de a-şi menţine dominaţia pe scena mondială face să crească riscul de conflict, a afirmat vineri preşedintele rus Vladimir Putin, transmite Reuters.

"Potenţialul de conflict în lume creşte şi este o consecinţă directă a încercărilor elitelor occidentale de a-şi menţine cu orice preţ dominaţia politică, financiară, militară şi ideologică pe scena mondială", a spus Vladimir Putin.

Acestea "sporesc în mod deliberat haosul şi agravează situaţia internaţională", a adăugat el.

Liderul rus a făcut aceste remarci într-un mesaj video publicat de Kremlin, adresat unei reuniuni a miniştrilor apărării din Organizaţia de Cooperare de la Shanghai şi ţări exsovietice.

Putin a acuzat totodată Occidentul că "exploatează" Ucraina şi foloseşte populaţia sa drept "carne de tun" în conflictul împotriva Rusiei.

Iahtul unui oligarh rus, confiscat în Sardinia, a dispărut din port

ACTUALIZARE 10.50 Un iaht de lux deţinut de oligarhul rus Dmitri Mazepin, care a fost confiscat în temeiul sancţiunilor UE, a dispărut în mod misterios dintr-un port de pe insula italiană Sardinia în această vară, scrie The Guardian.

Miliardarul rus este proprietar al unei companii de îngrăşăminte şi este tatăl fostului pilot de Formula 1 Nikita Mazepin.

Aldabra, vasul de 22 de metri, care ar valora între 700.000 de euro şi 1 milion de euro, era ancorat în portul Olbia şi fusese confiscat în martie, când Mazepin a fost inclus pe lista de sancţiuni, în săptămânile care au urmat invaziei Rusiei în Ucraina. Iahtul a rămas acolo până în iunie, când a dispărut cu doar câteva ore înainte de a se confirma oficial că aparţine lui Mazepin.

Bombardamente puternice în regiunea Herson (guvernator)

Forțele ruse au bombardat regiunea Herson de 68 de ori în cursul zilei de ieri, lovind clădiri civile - case li blocuri de locuințe, afirmă guvernatorul regional Iaroslav Ianușevici, potrivit Guardian.

În regiunea Donețk, cinci civili au fost uciși în atacurile ruse de ieri, potrivit guvernatorului regional Pavlo Kirilenko.

Trei dintre aceștia au fost omorâți în orașul Bahmut, unu în Torețk și unu în Netailovo. Alte două persoane au fost rănite, a mai declarat Pavel Kirilenko.

Ucraina acuză Rusia că a instalat sisteme de rachete la centrala Zaporojie

Forțele ruse au instalat mai multe lansatoare de rachete Grad lângă reactoarele centralei nucleare Zaporojie, susține compania națională ucraineană pentru energie atomică, Energoatom. 

„Invadatorii au plasat aceste arme lângă Unitatea nr. 6, chiar lângă depozitul de stocare a combustibilului nuclear uzat, unde în prealabil au construit în secret niște «structuri de protecție», încălcând toate regulile de securitate radiologică”, se arată într-un comunicat Energoatom.

„Cel mai probabil, se pregătește o provocare prin bombardarea malului opus al Niprului, în special orașele Nikopol și Marganeț, cu rachete Grad direct de la centrala Zaporojie, folosind «acoperirea» reactoarelor nucleare și a depozitelor pentru comustibili uzați”, mai precizează comunicatul.

În prezent, toate cele șase reactoare al centralei Zaporojie sunt oprite, însă experții avertizează că există posibilitatea eliberării de radiații în atmosferă, potrivit Guardian, care preia AP.

Rusia, plângere la ONU

Rusia a trimis o scrisoare Consiliului de Securitate ONU și Adunării Generale ONU, în care acuză bombardamentele forțelor ucrainene împotriva civililor din Donbas.

Reprezentanții Rusiei au anunțat că vor ridica acest subiect la ședința Consiliului de Securitate, care va avea loc astăzi

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri