Video Reportaj BBC la Harkov. Cum se vede războiul din interior? Militar: Rușii luptă ca soldații din 1941. Atacă doar în față

Data publicării:
militari ucraineni cara o racheta antitanc
Membri ai Gărzii Naționale a Ucrainei se pregătesc să apere de noi bombardamente orașul Harkov Foto: Profimedia Images

Războiul văzut din interior este terifiant. Armata rusă bombardează orice. Orice este o țintă pentru soldații lui Putin: spitale, maternități, școli, grădinițe. Urmele războiului se văd peste tot. Ce impresionează este forța celor care au rămas să lupte pentru Ucraina. Urmăriți un reportaj BBC. Atenție! Imaginile care urmează  pot afecta emoțional:

O explozie puternică îi sperie pe oamenii care filmau, din interiorul unui apartament, o minge uriașă de foc ce se vedea mai în depărtare. Acesta este motivul pentru care oamenii au fugit din Harkov. Au fost bombardamente fără încetare în ultimele două săptămâni.

Din clădirile spulberate de explozii se aud când și când, aproape ironic, mesajele robotului de la alarma antiincnediu: „Administrația noastră vrea să vă informeze că un incendiu a izbucnit în clădire. Vă rugăm să mergeți la parter, iar de acolo să părăsiți clădirea”.

Asta face Rusia orașelor ucrainene. Le bombardează, le asediază, le înconjoară și terorizează întreaga populație. Dacă aceste tactici nu vă sunt familiare, atunci fiți atenți, pentru că acesta e atacul rusesc - ca la carte, perfecționat în peste 10 ani de război în Siria.

Soldații ruși luptă ca în 1941

Dar nici ucrainenii nu se lasă mai prejos. Un soldat ne arată ce armament ține în portbagaj:

- E un lansator britanic de grenade.

- Dar e mai mult decât un lansator de grenade, este o rachetă dirijată. Este folositoare împotriva tancurilor?

- Este cea mai bună pe care o avem acum.

- Cum luptă soldații ruși?

- Luptă ca soldații din 1941. Atacă doar în față, nu fac manevre. Într-adevăr, au mulți oameni, multe tancuri și vehicule militare și tehnică, dar noi luptăm pe pământul nostru și ne protejăm familiile. Așa că nu contează cum luptă ei, noi luptăm ca leii, iar ei nu vor câștiga.

Bolnavi ținuți pe holul spitalului, departe de ferestre

Mai departe, la Spitalul nr. 4 al orașului, întâlnim oameni care sunt ținuți pe holuri, departe de ferestre.

„Bucăți din acest proiectil rusesc le voi purta toată viața. Dar cât timp inima mea va bate, voi continua să trăiesc și să iubesc”, ne spune un pacient.

Ne îndreptăm spre extremitatea de est din Ucraina, iar imaginea fantomatică a destinului țării ni se derulează în fața ochilor. Orașul Harkov a fost părăsit de viață. Poliția din al doilea cel mai mare oraș din țară continuă să patruleze. Rușii nu sunt departe. Fiind atât de aproape de granița cu Rusia, ei sunt atenți și la alte primejdii: sabotorii. Nimeni nu scapă de control.

Alina, o femeie de 76 de ani, e pierdută și confuză. Într-o secundă, viața celor de aici s-a sfârșit.

Peste 2 milioane și jumătate de ucraineni și-au părăsit țara, de când a început războiului.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri