Reportaj BBC. Viața în tranșeele din estul Ucrainei, așteptând următoarea mișcare a Rusiei: „Nu credeam că voi ajunge în prima linie”

Data actualizării: Data publicării:
soldat in transee
Soldat ucrainean, în tranșeele de pe frontul de est. Foto: Profimedia Images

Liniile frontului din estul Ucrainei sunt pline de zăpadă, iar artileria este în mare parte tăcută. Dar lunetiști sunt ascunși în acest pustiu alb de iarnă. Trupele ucrainene care uită să stea jos în tranșeele asemănătoare cu cele din Primul Razboi Mondial riscă un glonț în cap, scrie BBC într-un reportaj de pe frontul din estul Ucrainei.

Conflictul de aici a fost înghețat din 2014, când separatiștii, susținuți de Moscova, au ocupat părți din regiunea Donbas. Cel puțin 13.000 de oameni au fost uciși, atât combatanți, cât și civili. Acum, liderii occidentali avertizează cu privire la ceva mult mai rău - o invazie rusească la scară largă a Ucrainei. Dacă va veni, frontul de est va fi prima linie a conflictului, rebelii pro-ruși de aici fiind cei care vor deschide drumul.

Maria încearcă să nu se streseze în legătură cu toate acestea. Soldatul ucrainean în vârstă de 26 de ani, vorbăreață și subțirică, stă în tranșee, înarmată cu un Kalașnikov, cu o manichiură perfectă, remarcă jurnalistul BBC De Orla Guerin.  Maria (Armata a cerut să nu îi fie publicat numele) face parte din brigada 56 de infanterie a Ucrainei.

„Încerc să evit politica și să nu mă uit la televizor, încerc să nu fiu prea îngrijorată”, a spus Maria. „Dar suntem pregătiți. Ne-am antrenat foarte mult. Înțeleg că nu va fi ca un exercițiu de antrenament, va fi greu pentru toată lumea. Dar moralul nostru este ridicat și ne menținem poziția”.

Maria are o mulțime de frați. Doi au servit în garda națională a Ucrainei. Fratele ei mai mic va merge în curând pe linia frontului, ca tanchist. Acasă, parinții ei pensionari au grijă de fiul ei de patru ani.

„A fost foarte greu să-l părăsesc”, spune ea. „Dar de când aveam șase ani visul meu a fost să mă înscriu în armată. Nu credeam că voi ajunge în prima linie, dar nu regret că sunt aici”. În apropiere, unul dintre frații ei de arme a tăiat lemne cu un topor. Frigul este o amenințare constantă, ca separatiștii aflați la aproximativ un kilometru distanță.

Maria a mers printr-un labirint de tuneluri până la casa ei de pe front, o dană sub pământ. Pe pereții de noroi erau lipite desene viu colorate făcute de copii. „Acestea vin de la școli diferite, drept mulțumire”, a spus ea. „Ne ajută să ne ridicăm moralul”.

Războiul Mariei se referă la viitorul patriei sale, dar poate fi mult mai mult în joc decât soarta Ucrainei. Rusia trasează linii de luptă într-un nou război rece. În discuție acum este forma viitoare a NATO și ordinea de securitate stabilită în Europa.

Președintele american Joe Biden a avertizat cu privire la „posibilitatea” ca Rusia să invadeze în februarie și, prin aceasta, să „schimbe lumea”. Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a invocat ororile Ceceniei și Bosniei. Însă preocuparea internațională în creștere este în contradicție cu ceea ce auziți de la unii ucraineni.

„Nu cred că vor veni rușii”, spune o asistentă socială din est. „Îmi cred ochii și urechile. De fapt, aici este mai liniște acum decât luna trecută. Acesta este doar un război informațional.”

Acest refren „nimic de văzut aici” este repetat în mod regulat de președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky.

Dar unii de aici se tem. „De fiecare dată când aud un zgomot inima îmi bate cu putere”, a spus Ludmilla Momot, o străbunică în vârstă de 64 de ani. Momot știe prea bine ce pot face Moscova și aliații săi. Casa ei de 30 de ani, din satul Nevilske, a fost distrusă în noiembrie anul trecut de bombardamentele separatiste. S-a întors la Nevilske, acum un oraș fantomă, pentru a le arăta jurnaliștilor ruinele.

„Aceasta este o rană deschisă pentru tot restul vieții mele”, a spus ea printre lacrimi, aruncând o privire spre gaura căscată unde a fost ușa ei de la intrare. „A trebuit să mă târesc printre dărâmături în cămașa de noapte. Aveam picioarele sângerânde. Este al optulea an de război, cât poate dura suferința noastră?”

Femeia de serviciu pensionară are și un mesaj pentru președintele Putin. „Faceți pace”, a spus ea. „Ajungeți la o înțelegere. Sunteți cu toții adulți, oameni educați. Faceți pace pentru ca oamenii să trăiască liber, fără lacrimi și suferință.”

În versiunea modernă a războiului și a păcii, jocul final al liderului rus rămâne neclar. A adunat în jur de 100.000 de soldați de-a lungul graniței cu Ucraina pentru a forța concesii de la NATO.

Un scenariu posibil este o incursiune limitată, cu forțe trimise doar în estul Ucrainei. Kremlinul ar încerca probabil să le prezinte ca „pacificatori”, protejând deținătorii de pașapoarte rusești. Moscova a fost ocupată cu eliberarea a sute de mii de pașapoarte în teritoriile deținute de separatiști.

Trupele ucrainene insistă că, dacă vor veni rușii, nu va fi la fel de ușor ca anexarea peninsulei Crimeea în 2014. „Suntem mai bine pregătiți de data aceasta”, a spus Alyona, un soldat staționat în Est. „Mă îndoiesc că rușii vor invada. Vor să creeze panică și să o folosească ca o pârghie”, a spus ea.

Chiar dacă nu există o invazie la sol - iar Moscova insistă că nu va exista - pagubele au fost deja făcute. 

Președintele Putin a obținut deja o victorie, fără să tragă niciun foc, slăbind statul vecin pe care îl râvnește și forțând comunitatea internațională să cântărească fiecare cuvânt al său.

Dar mulți lideri occidentali se tem că nu va fi mulțumit doar cu atât.

Editor : Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri