Reprimarea revoltei din Kazahstan dă o lovitură Bitcoin. Investitorii sunt nervoși, iar prețul criptomonedei a scăzut

Data publicării:
ilustratie bitcoin
Moneda virtuala Bitcoin. Foto: Getty Images

Revolta din Kazahstan și reprimarea acesteia, care a inclus și închiderea internetului, lovesc industria de minare de Bitcoin a țării, una dintre cele mai mari din lume, relatează CNN.

Protestele violente s-au soldat cu zeci de morți și sute de răniți. Internetul și telecomunicațiile au înregistrat întreruperi la nivel național – iar acest lucru are un impact major asupra operațiunilor locale de extragere a criptomonedei.

Kazahstanul a devenit un centru popular pentru minare de criptomonede anul trecut, după ce China a reprimat această activitate. Autoritățile chineze au spus că restricțiile sunt necesare pentru a susține eforturile țării de a reduce emisiile de carbon.

Exploatarea criptomonedelor este un proces complicat prin care monede noi sunt introduse în circulație. Minarea necesită computere de mare putere care rezolvă puzzle-uri matematice complexe pentru a crea un nou „bloc” pe blockchain. Acest proces necesită putere semnificativă de calcul și electricitate, iar Kazahstanul, cu resursele sale energetice bogate, a devenit o alternativă atractivă la China.

Kazahstanul a reprezentat mai mult de 18% din puterea de calcul a rețelei Bitcoin la nivel global în august 2021 - ultima lună pentru care sunt disponibile date, potrivit Centrului Cambridge pentru Finanțe Alternative. Este pe locul al doilea după Statele Unite.

Încă nu este clar când vor fi restabilite serviciile de internet în Kazahstan, ceea ce face dificil de știut cât de profund va fi resimțit impactul asupra criptomonedei. Potrivit monitorului de internet Netblocks, conexiunea a fost oprită timp de 36 de ore începând de vineri dimineață.

Investitorii devin nervoși. Prețul Bitcoin a scăzut vineri la 42.000 de dolari, cel mai scăzut nivel din septembrie anul trecut. Criptomoneda a fost, de asemenea, sub presiune după ce Rezerva Federală a SUA a semnalat că ar putea anula stimulentele economice mai mult decât se aștepta, ceea ce i-a făcut pe investitori să fie precauți cu privire la activele mai riscante.

Această revoltă i-ar putea determina pe cei care minează criptomonede să caute acum o altă zonă pentru aceste operațiuni, potrivit lui Anirudh Rastogi, fondatorul firmei de avocatură Ikigai Law, reprezintă operatori de criptomonede.

„În cele din urmă, minerii vor găsi centrul potrivit pentru activitățile lor. Au nevoie de un loc cu stabilitate politică și electricitate ieftină”, a spus el.

Deja, Kazahstanul s-a chinuit să facă față cererilor uriașe de pe rețeaua sa de energie din cauza creșterii operațiunilor de extragere de criptomonede, a relatat Financial Times în noiembrie, adăugând că deficitul de energie din țară a dus la închiderea unei ferme majore de criptomonede.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri