Republica Moldova a trimis primul chestionar de aderare la UE. Ciucă: Confirmă încă o dată că angajamentul său european este ferm

Data publicării:
steagurile republicii moldova și uniunii europene
Foto: Profimedia Images

Republica Moldova a completat şi transmis vineri primul chestionar de aderare la Uniunea Europeană ambasadorului UE la Chişinău, Janis Mazeiks, în cadrul unei ceremonii la care a fost prezentă întreaga conducere a ţării, informează Moldpres, potrivit Agerpres.

La eveniment au participat preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, prim-ministrul Natalia Gavriliţa, ministrul Afacerilor Externe şi Integrățrii Europene, Nicu Popescu, şi ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Janis Mazeiks.

Preşedintele Maia Sandu a anunţat că a convocat pentru vineri şedinţa de constituire a Comisiei pentru Integrare Europeană, care întruneşte reprezentanţi ai mai multor autorităţi şi are menirea să coordoneze procesul de pregătire a aderării ţării la UE.

„Este un proces complex la care avem foarte mult de lucru. M-am bucurat să aud astăzi din partea Guvernului că suntem gata să transmitem răspunsurile la primul chestionar, pe care l-am primit de la Comisia Europeană acum 11 zile. UE este un proiect al păcii, bunăstării şi prosperităţii şi Republica Moldova, ca o ţară mică şi vulnerabilă, va fi în siguranţă în familia UE. În această familie putem oferi cetăţenilor noştri democraţie consolidată şi bunăstare. Ştim ce avem de făcut”, a declarat Maia Sandu.

Citește și Maia Sandu: „Republica Moldova e o țară mică și vulnerabilă. Va fi în siguranță în familia Uniunii Europene”

Premierul Natalia Gavriliţa a mulţumit persoanelor implicate în procesul de completare a chestionarului, pentru abnegaţia şi rapiditatea cu care au muncit.

„Vrem să aducem Europa la noi acasă. La acest chestionar a lucrat multă lume (...), au fost şi persoane din societatea civilă care au muncit pentru a putea aduce un rezultat”, a spus Gavriliţa.

Chestionarul a fost transmis ambasadorului UE la Chişinău, care a remarcat rapiditatea cu care acesta a fost completat, şi a menţionat că este un prim pas în drumul lung spre aderarea la UE. „Noi aşteptam răspunsurile, pentru că sunt necesare pentru formarea avizului Comisiei Europene. Chestionarul va fi transmis colegilor mei”, a arătat ambasadorul Mazeiks.

Ciucă: Sunt impresionat de mobilizarea guvernului Republicii Moldova

Premierul Nicolae Ciucă a salutat pasul făcut de Republica Moldova. Într-un mesaj publicat pe Twitter, premierul spune că este „impresionat de mobilizarea” guvernului de la Chișinău.

„Republica Moldova confirmă încă o dată că angajamentul său european este ferm. Sunt impresionat de mobilizarea guvernului și a administrației din Chișinău pentru a răspunde rapid la prima parte a chestionarului UE”, a scris Ciucă.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri