Republica Moldova se pregătește pentru alegerile de duminică. S-au înscris pentru a vota peste 100 000 de moldoveni din Diaspora

Alexandru Rotaru Data actualizării: Data publicării:
alegeri republica moldova_INQUAM_Photos_George_Calin
La alegerile prezidențiale din toamna anului trecut, cetățenii moldoveni din România au stat la coadă pentru a vota. Foto: Inquam Photos/George Călin

Mai sunt exact cinci zile până când moldovenii din R. Moldova, dar și de peste hotare, vor merge la urne pentru a decide cine va hotărî direcția în care merge Republica Moldova, alegând între cele două veșnice opțiuni, Vest și Est. Așa cum au arătat alegerile din toamna anului trecut, pentru prezidențiale, un rol extrem de important îl au moldovenii din diaspora.

Atunci au votat la nivelul întregului mapamond, nu mai puțin de 260.000 de basarabeni stabiliți peste hotare. Motiv pentru care au și fost făcute cereri pentru a se suplimenta numărul de secții deschise în afara granițelor și de această dată acestea ajung la 150.

Adică cu 11 secții mai mult față de alegerile din toamna anului trecut pentru președintele Republicii Moldova.

Trebuie să știm că o bună parte din ele sunt și peste Ocean, în SUA, dar și în Canada și în alte zone mai depărtate de continentul european.

Pentru că chiar dacă Republica Moldova nu știe câți cetățeni are în afara granițelor sale, la fel cum se întâmplă și în România, de această dată un număr record de basarabeni s-a înscris pe lista secțiilor de vot pentru a participa la alegerile din 11 iulie.

Mai exact, vorbim de peste 100.000 de basarabeni care s-au înscris în prealabil pentru a participa la votul din 11 iulie. În România, la fel, nu știm câți basarabeni se află pe teritoriul statului, dar știm exact că la ultimele alegeri au participat puțin peste 19.000 de basarabeni stabiliți în România.

Aceștia pot vota la un un număr mai mic de secții de votare, adică secția de la Oradea a fost eliminată de această dată. Și acum basarabenii pot vota la cele două secții deschise în București, la AEP și CEC, la universitatea din Craiova, pot vota în Suceava, la Universitatea Ștefan cel Mare și Sfânt. Mai pot vota în Constanța, la Universitatea Ovidius, în Galați la Universitatea Dunărea de Jos.

De asemenea, pot vota la Cluj-Napoca în Casa de Cultură a Studenților. Aceștia mai pot vota și la Iași, Bacău, Sibiu și Timișoara. Un total de 12 secţii deschise pentru basarabenii care vor să participe la scrutinul din 11 iulie, care va începe odată cu ora şapte şi secţiile se vor deschide la ora 21.00.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri