Rețea de spionaj descoperită în Polonia. 6 oameni spionau trenurile cu ajutor pentru Ucraina și aveau planuri de sabotaj

Data publicării:
Salem Chalabi Portrait
Foto: Getty Images

Un grup de cetățeni străini a fost arestat sub suspiciunea de spionaj pentru Rusia, au spus doi oficiali guvernamentali polonezi citați de BBC. Cei șase oameni spionau trenurile pline cu armament ce se îndreptau către Ucraina.

Presupușii spioni au instalat camere secrete de supraveghere pentru a filma infrastructura de transport folosită pentru a livra ajutoare Ucrainei, a relatat postul de radio RMF FM.

Celula pregătea și planuri de sabotaj, potrivit postului de radio.

Polonia este unul dintre cei mai puternici aliați ai Ucrainei, iar forțele sale de securitate au arestat mai multe persoane, suspectate de spionaj pentru Rusia, după ce forțele Kremlinului au invadat Ucraina, în februarie 2022.

Potrivit postului de radio, grupul a instalat zec

i de camere lângă nodurile de cale ferată și rute importante de transport din provincia poloneză Podkarpackie, care se învecinează cu Ucraina.Unele dintre ele au fost găsite în apropierea unui mic aeroport regional care a fost transformat într-un hub logistic internațional care livrează ajutor militar și umanitar Ucrainei.

Avioane militare și de marfă din SUA și din întreaga Europă zboară pe și de pe aeroportul Rzeszow-Jasionka, pentru a livra provizii camioanelor care merg în Ucraina.

Locul este considerat atât de sensibil, încât Washingtonul a desfășurat sisteme de apărare aeriană US Patriot pentru a proteja aerodromul.

Președintele american Joe Biden a aterizat pe acest aeroport în drumul său spre Kiev.

Securitatea la zonele de infrastructură critică a fost sporită după destructurarea rețelei, a spus RMF FM.

Mai multe persoane au fost arestate pentru spionaj în ultimul an. Luna trecută, procurorii au acuzat un cetățean rus, care este rezident în Polonia, de spionaj pentru Rusia între 2015 și 2022.

Bărbatul, care conducea o afacere în Polonia, ar fi fost implicat în grupuri de reconstrucție istorică, unde a luat contact cu personalul militar polonez.

El a fost arestat în aprilie anul trecut, în urma unei anchete care a constatat că ar fi colectat informații despre structura organizatorică a unităților militare poloneze din nord-estul țării.

Un cetățean spaniol de origine rusă, care a fost identificat ca agent al agenției de informații militare a Rusiei (GRU), a fost arestat la Przemysl, sud-estul Poloniei, de către ABW anul trecut, fiind suspectat de spionaj pentru Moscova.

În martie anul trecut, un angajat polonez al Evidenței Populației din Varșovia, identificat ca Tomasz L., a fost arestat sub suspiciunea că a transferat date operaționale valoroase către serviciile de informații ruse.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri