„Rețeaua” Veles. Orășelul sărac care a făcut bani din „fake news” pentru Donald Trump

Data actualizării: Data publicării:
donald

La 35 de kilomeri de capitala Macedoniei, Skopje, se află orășelul Veles. Inexistent pe vreo hartă turistică, pitoreasca așezare, dominată pe dealurile din împrejurimi de biserici vechi ortodoxe din piatră,  a devenit celebră internațional anul trecut, pe fondul alegerilor prezidențiale din Statele Unite.

Locuitorii mai tineri ai orășelului macedonean ar fi făcut bani în 2016 de pe urma scrutinului din SUA, diseminând pe rețelele de socializare știri false în sprijinul lui Donald Trump, relatează publicația Balkan Insight.

Jurnaliștii îl citează pe un tânăr de 22 de ani numit Stefan: „Jobul e simplu. Folosești conturi de Facebook, cât mai multe posibil, ca să împrăștii conținut de știri altor utilizatori de Facebook. Câștigi apoi bani în funcție de cât trafic ai generat pentru reclamele de pe site-urile pe care le-ai promovat”.

Stefan susține că nu este un suporter al lui Donald Trump și nici un „băiat rău”, ci a vrut doar să scoată niște bani, iar aceasta a fost metoda prin care a putut câștia „bănuți buni foarte repede”.

„Am folosit tot ce am putut găsi în legătură cu Trump și cu potențial de clickbait”, explică tânărul, adăugând că, în perioada de maximă luptă politică din timpul campaniei prezidențiale, ajunsese să primească pe lună 1.000 de euro, o mică avere într-o țară săracă precum Macedonia.

Soarele a răsărit în portofelul lui Stefan până recent, când, în luna mai, Facebook i-a suspendat toate conturile pentru încălcări repetate ale termenilor și condițiilor atribuite rețelei de socializare.

„Știam că acest timp va veni și am fost pregătit”, mai spune Stefan.

A circulat ipoteza că propagatorii de știri false din Veles ar fi făcut parte dintr-o celulă online a Kremlinului pentru a influența rezultatul alegerilor din SUA.

„Da, sigur! Vorbesc cu Putin în fiecare zi. Uite, îl am pe telefon, vezi... Am împărțit profitul jumi-juma”, a reacționat Stefan la auzul acestei idei, râzând cu lacrimi, notează Balkan Insight.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri