Reuniunea miniștrilor de externe UE. Aurescu cere un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei și măsuri împotriva țărilor care o ajută

Data publicării:
The European Union's High Representative for Foreign Affairs and Security Policy Josep Borrell (first row, C-R) and Czech Foreign Minister Jan Lipavsky (next to him, C-L) pose with other participants of an informal meeting of EU Foreign Ministers (Gymnich) for a family photo
Reuniunea informală a miniștrilor de externe UE (Gymnich) din Cehia. Foto: Profimedia

Miniștrii de externe din țările UE se reunesc luni și marți în cadrul Consiliului Afacerilor Externe (CAE) la Bruxelles, pentru a discuta pe marginea războiului Rusiei împotriva Ucrainei, situația din Balcanii de Vest, regiunea Cornul Africii, precum și despre Pactul civil în domeniul PSAC. Ministrul de externe Bogdan Aurescu va pleda în cadrul reuniunii pentru adoptarea unui nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, cât și pentru adoptarea unor măsuri care să evite eludarea restricțiilor de către state terțe.

Consiliul Afaceri Externe va fi prezidat de Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, scrie Agerpres, preluând site-ul Consiliului.

Prima zi a reuniunii, 22 mai, va fi dedicată miniştrilor afacerilor externe din UE, care vor discuta despre agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, Balcanii de Vest şi regiunea Cornul Africii. În cadrul secţiunii afaceri curente, Consiliul va aborda, printre altele, subiecte legate de Asia Centrală, Tunisia şi Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

În cea de-a doua zi, la 23 mai, va avea loc Consiliul Afaceri Externe cu miniştrii apărării din Uniune, cu concentrarea discuţiilor pe sprijinul UE pentru Ucraina.

Se aşteaptă ca miniştrii de resort să aprobe, în această zi, Pactul civil în domeniul PSAC (Politica de Securitate şi Apărare Comună), precum şi concluziile privind politica pentru apărare cibernetică a UE şi deficitul de finanţare umanitară.

La 19 noiembrie 2018, UE a adoptat Pactul civil în domeniul PSAC, ce cuprinde linii strategice de orientare în materie de acţiune externă a UE în sprijinul gestionării civile a crizelor şi prevenirii conflictelor, respectiv angajamentele statelor membre şi ale instituţiilor UE în acest domeniu, scrie mae.ro. Cu privire la politica pentru apărare cibernetică, Consiliul şi-a adoptat poziţia cu privire la un cadru comun pentru securitatea cibernetică în instituţiile, organele, oficiile şi agenţiile UE, în noiembrie 2022, potrivit CAE.

Alate teme de discuție

Ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, va cere adoptarea unui nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, precum și măsuri de împiedicare a țărilor terțe de a eluda restricțiile impuse, potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe.

Miniștrii de externe europeni vor avea discuții aprofundate privind contracararea efectelor agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, respectiv situația din Cornul Africii. De asemenea, oficialii europeni se vor referi succint și la angajamentul UE față de Asia Centrală, evoluțiile din Tunisia, relația Armenia-Azerbaidjan în contextul contactelor diplomatice ale UE la nivel înalt cu ambele țări.

De asemenea, miniștrii de externe europeni vor avea un schimb de opinii cu miniștrii de externe din Balcanii de Vest, în continuarea practicii inițiate la reuniunea CAE din mai 2022 de a invita partenerii din regiune o dată pe an la discuțiile miniștrilor de externe europeni.

În marja CAE, ministrul român de externe va participa la un mic dejun informal al Grupului de prieteni privind majoritatea calificată în domeniile politicii externe și de securitate comune (PESC) a UE și va participa la evenimentul de lansare a Compactului Civil în domeniul Politicii de Securitate și Apărare Comună (PSAC) a UE, care va avea loc după reuniunea CAE.

Schimbul de opinii privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei va avea loc în continuarea discuțiilor de la reuniunea de tip Gymnich de la Stockholm, din 12 mai, și va pune accentul pe diferitele aspecte în atenție, la acest moment, la nivel european: sprijinul militar pentru Ucraina, sancțiunile impuse agresorului, Formula de Pace propusă de președintele Zelenski și eforturile diplomatice în raport cu statele terțe pentru a mobiliza sprijin internațional în favoarea acestei inițiative a Ucrainei.

„Ministrul Bogdan Aurescu va reitera sprijinul ferm, multidimensional și continuu al României pentru Ucraina și va exprima speranța ajungerii cât mai rapide la un acord privind adoptarea celui de-al 8-lea pachet de sprijin pentru Forțele Armate ucrainene, în cadrul Facilității Europene pentru Pace”, se arată în comunicat.

Aurescu cere noi sancțiuni pentru Rusia

Bogdan Aurescu va evidenția importanța menținerii, în paralel cu sprijinul militar al UE, a presiunii asupra Rusiei, „prin consolidarea regimului de sancțiuni – atât prin adoptarea celui de-al 11-lea pachet de sancțiuni, cât și prin măsuri care să evite eludarea restricțiilor de către state terțe”, potrivit comunicatului citat.

Referitor la tragerea la răspundere a Rusiei, Aurescu va reitera ideea creării unui Tribunal pentru crima de agresiune.

În cadrul schimbului de opinii cu partenerii din Balcanii de Vest, miniștrii vor aborda cooperarea și interesele comune în domeniul PESC, precum și provocările cu care se confruntă regiunea. Șeful diplomației române va reitera susținerea pentru perspectiva europeană a partenerilor din Balcanii de Vest. Totodată, va prezenta viziunea României asupra contextului dificil actual, marcat de agresiunea rusă împotriva Ucrainei, cu implicații și asupra regiunea Balcanilor de Vest.

Ministrul Bogdan Aurescu va accentua importanța unei cooperări sporite UE - Balcanii de Vest în domeniile combaterii atacurilor cibernetice, interferențelor externe și manipulării informației, în vederea creșterii rezilienței regiunii și a unei comunicări strategice pro-europene mai accentuate.

Discuțiile privind Cornul Africii au loc în contextul ultimelor evoluții în regiune, inclusiv în Sudan. Miniștrii europeni vor fi invitați să evalueze aceste evoluții, impactul acestora asupra stabilității regionale, precum și modalitățile de răspuns ale UE. Ministrul Bogdan Aurescu va exprima sprijinul pentru eforturile diplomatice de outreach ale UE în plan regional și internațional, în special în contextul acutizării riscurilor de contagiune regională a crizei din Sudan și a posibilității extinderii influenței grupului Wagner în regiune.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri