Reuters: 60% din rachetele rusești folosite în Ucraina nu și-au atins ținta, potrivit unor oficiali americani

Data publicării:
Rachetă rusească neexplodată
Pentagonul estimează că Rusia a lansat peste 1.100 rachete de toate tipurile de când a început războiul în Ucraina. Foto: Profimedia Images

În jur de 60% dintre rachetele ghidate de mare precizie ale Rusiei nu și-au atins ținta în Ucraina, potrivit unor oficiali americani, informează Reuters, ceea ce ar putea explica de ce trupele rusești înaintează atât de greu pe frontul de luptă.

De când Vladimir Putin a declanșat invadarea Ucrainei pe 24 februarie, Rusia nu a reușit nici măcar să își atingă obiectivele principale cum ar fi eliminarea forțelor aeriene ucrainene în ciuda faptului că beneficiază de o armată mult mai numeroasă.

Oficialii americani, care au oferit această informație confidențială sub protecția anonimatului, nu au specificat motivul pentru care rachetele rusești ar avea o rată atât de mare de eșec. Doi experți au spus pentru Reuters că orice rată de eșec mai mare de 20% ar fi considerată foarte ridicată.

Reuters: 60% din rachetele rusești folosite în Ucraina nu și-au găsit ținta, potrivit unor oficiali americani
Doi experți în domeniul militar au spus că orice rată de eșec a rachetelor ghidate mai mare de 20% ar fi considerată foarte ridicată. Foto: Profimedia Images

Rachetele rusești își ratează țintele, dar Kremlinul anunță că „operațiunea specială” se desfășoară conform planului

Kremlinul spune că ceea ce rușii numesc a fi „operațiunea militară specială” din Ucraina avansează în parametrii normali și că Rusia își va atinge toate obiectivele.

În ultimele zile, Ministerul Apărării al Rusiei a lăudat profesionalismul și nivelul tehnologic al forțelor armate ruse. În plus, aceștia au spus că știrile legate de eșecurile militare din Ucraina fac parte din propaganda inamicilor Rusiei condusă de SUA.

Potrivit mai multor oficiali americani din domeniul Apărării, Pentagonul estimează că Rusia a lansat peste 1.100 rachete de toate felurile de când a început războiul. Oficialii Statelor Unite nu au specificat și câte din acestea și-au atins ținta și câte au eșuat.

Citând date ale serviciilor de informații americane, cei trei oficiali au spus că SUA estimează că rata eșecului rachetelor rusești variază de la o zi la alta și că ar putea să depășească 50%. Doi dintre oficiali au spus că rata ajunge și la 60%.

Reuters: 60% din rachetele rusești folosite în Ucraina nu și-au găsit ținta, potrivit unor oficiali americani
Un sfert din populația de 44 de milioane a Ucrainei a fost strămutată din cauza războiului și mii de oameni și-au pierdut viața. Foto: Profimedia Images

Un sfert din populația Ucrainei a fost strămutată din cauza războiului

În Ucraina, Rusia a folosit cel puțin două tipuri de rachete de croazieră lansate din aer, Kh-555 și Kh-101, potrivit Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale. Rata mare de eșec include toate tipurile de utilizare nereușită a rachetelor, precum lansări eșuate și rachete care nu explodează în momentul impactului.

SUA crede că Rusia a lansat rachete de croazieră din spațiul aerian rusesc atunci când a atacat baza militară ucraineană din apropierea graniței cu Polonia. Unul dintre oficialii americani a spus că acest atac a înregistrat o rată mare de eșec. Bombardamentul a ucis 35 de persoane, potrivit autorităților din Ucraina.

Un sfert din populația de 44 de milioane a Ucrainei a fost strămutată din cauza războiului și mii de oameni și-au pierdut viața. Bombardamentele rusești au lovit zone rezidențiale, școli și spitale din mai multe orașe ucrainene, inclusiv Harkov și Mariupol, orașul-port de la marea Azov asediat din greu de armata Rusiei.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri