Reuters: „Cea mai mare reușită de până acum”. Ucrainenii au rupt linia frontului în sud și au înaintat în forță

Data publicării:
Press tour of Chernihiv Region with AFU, Ukraine - 30 Sep 2022
Ucrainenii au avansat în sud, în regiunea Herson. Foto: Profimedia Images

Forțele ucrainene au înregistrat cea mai mare reușită de până acum pe frontul din sudul țării de la începutul războiului și până acum, rupând în forță linia frontului și avansând cu viteză de-a lungul râului Nipru, relatează Reuters.

Avansul în forță al armatei ucrainene amenință serios, acum, liniile de aprovizionare ale trupelor ruse. Guvernul de la Kiev nu a oferit, încă, nicio confirmare a câștigurilor teritoriale, însă surse din Rusia au recunoscut că ofensiva cu tancuri a ucrainenilor a dus la un avans de câteva zeci de kilometri de-a lungul malului de vest al fluviului.

Contraofensiva ucraineană și reușita acesteia vin să dubleze succesele din estul țării, care au dus la o întoarcere a situației războiului pe care Rusia l-a pornit de peste o jumătate de an împotriva țării vecine.

Succesele ucrainenilor sunt cu atât mai importante cu cât ele vin într-un moment în care Rusia încearcă să escaladeze prin anexarea teritoriilor ucrainene Herson, Zaporojie, Donețk și Lugansk, pe care ucrainenii acționează pentru a le elibera de invadatori.

„Informațiile sunt tensionate, să o zicem așa, pentru că, da, au existat niște reușite”, a declarat Vladimir Saldo, marioneta instalată de ruși să conducă o parte din provincia Herson ocupată.

„Există un loc numit Dudceani, chiar de-a lungul fluviului Nipru, și chiar acolo, în acea regiune, ucrainenii au reușit să obțină un succes. Sunt și alte locuri care au fost ocupate de forțele ucrainene”, a mai spus el.

Dudceani se află la aproximativ 30 de kilometri sud de unde se afla frontul înainte de avansul ucrainenilor, fapt ce arată că cel mai mare avans de până acum al armatei eliberatoare a avut loc în sud. Rușii se aflau pe poziții fortificate dur de-a lungul unui front rămas static încă de la începutul primelor săptămâni de invazie.

Deși guvernul de la Kiev a menținut o tăcere completă, așa cum a mai făcut-o și în cazul celorlalte ofensive de succes, unii oficiali vorbesc despre succese uriașe.

Anton Gherașcenko, un consilier de la ministerul de interne a publicat o fotografie cu soldați ucraineni care apar lângă o statuie a unui înger îmbrăcată cu steagul Ucrainei. El a spus că este vorba de satul Mihailivka, la aproximativ 20 de kilometri dincolo de linia frontului spartă.

Până luni după-amiază, ministerul ucrainean al apărării confirmase doar recapturarea localității Miroliubivka, aproape de vechea linie a frontului. Serhii Khlan, un membru în consiliul local din Herson a mai spus că și Osokorivka, Mihailivka, Hreșcenivka și Zolota Balka au mai fost eliberate de forțele ucrainene.

Înseamnă că forțele noastre armate se mișcă cu putere de-a lungul malurilor râului Nipru, aproape de Berislav. Oficial, nu avem astfel de informații, dar paginile sociale rusești arată o panică crescândă, ceea ce confirmă aceste informații”.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri