Reuters: Șefii serviciilor de spionaj din peste 20 de țări au avut o întâlnire secretă în Singapore. Rusia nu a participat

Data actualizării: Data publicării:
SHANGRI LA DIALOGUE
Șefii serviciilor de spionaj din peste 20 de țări au avut o întâlnire secretă în Singapore. FOTO: Profimedia Images

Șefii serviciilor de spionaj din peste 20 de agenții din întreaga lume au avut o întâlnire secretă în acest weekend, în Singapore, potrivit Reuters.

Oficiali de rang înalt au avut o întâlnire secretă în marja reuniunii de securitate Shangri-La Dialogue din Singapore, au declarat cinci surse pentru Reuters.

Aceste întâlniri sunt organizate de guvernul din Singapore și avut loc, în secret, timp de mai mulți ani, însă acum este pentru prima oară când se află în spațiul public despre acestea.

SUA au fost reprezentate de directorul Serviciului American de Informații Naționale, Avril Haines. Printre țările participante s-au numărat și China și India.

„Reuniunea este un punct important pe agenda internațională din spatele cortinei. Având în vedere numărul de țări implicate nu este un festival al acestei meserii, ci mai degrabă o modalitate de a promova o înțelegere mai profundă a intențiilor și rezultatelor finale. Există un cod tacit între serviciile de informații, potrivit căruia pot discuta atunci când o diplomație mai formală și deschisă este mai dificilă. Este un factor foarte important în perioadele de tensiune, iar acest eveniment ajută la promovarea acestui lucru”, a declarat una dintre surse pentru Reuters.

Toate cele cinci surse care au discutat despre întâlniri au refuzat să fie identificate din cauza caracterului sensibil al subiectului.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării din Singapore a declarat că participanții, inclusiv înalți oficiali din cadrul agențiilor de informații, „profită de această ocazie și pentru a se întâlni cu omologii lor”.

„Ministerul Apărării din Singapore poate facilita unele dintre aceste întâlniri bilaterale sau multilaterale. Participanții au considerat că astfel de reuniuni organizate în marja (dialogului) sunt benefice”, a declarat purtătorul de cuvânt. 

Ambasada SUA din Singapore a declarat că nu are informații despre această întâlnire. 

Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Australia și Noua Zeelandă operează în ceea ce se numește rețeaua „Five Eyes” pentru a colecta și a împărtăși o gamă largă de informații, iar oficialii lor din domeniul informațiilor se întâlnesc frecvent.

Deși au fost disponibile puține detalii despre discuțiile specifice din Singapore, războiul Rusiei în Ucraina și criminalitatea transnațională au figurat în discuțiile de vineri. Joi seara, șefii serviciilor de informații au avut o întâlnire informală.

Rusia nu a fost prezentă

Niciun reprezentant rus nu a fost prezent, a precizat una dintre surse. Adjunctul ministrului ucrainean al Apărării, Volodimr V. Havrylov, a participat, dar a declarat că nu a participat la reuniunea serviciilor de informații.

O altă sursă a declarat că tonul întâlnirii a fost unul de colaborare și cooperare, și nu de confruntare.

În cadrul dialogului principal privind securitatea, peste 600 de delegați din 49 de țări au participat timp de trei zile la sesiuni plenare, precum și la reuniuni bilaterale și multilaterale cu ușile închise, care au avut loc la hotelul Shangri-La.

Haines s-a numărat printre delegații oficiali ai SUA la întâlnire. La o discuție despre securitatea cibernetică din cadrul reuniunii principale, ea a declarat, ca răspuns la o întrebare a unui ofițer militar chinez, că este esențială cooperarea între țări.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri