Reuters: Șeful CIA a avertizat administrația președintelui Bolsonaro să nu pună în pericol alegerile din Brazilia

Data publicării:
BRASILIA, DELIVERIES OF THE INCOME AND OPPORTUNITY PROGRAM
Foto: Profimedia Images

Directorul Agenției Centrale de Informații (CIA) din SUA le-a spus anul trecut oficialilor brazilieni de rang înalt că președintele Jair Bolsonaro ar trebui să nu mai pună la îndoială sistemul de vot din Brazilia înaintea alegerilor din octombrie, spun sursele Reuters.

Declarațiile directorului CIA William Burns au fost făcute într-o întâlnire cu uși închise în iulie, potrivit a două persoane familiarizate cu această chestiune, care au vorbit cu Reuters sub condiția anonimității. Burns a fost și rămâne oficialul american cu cel mai înalt rang care se întâlnește în Brasilia cu guvernul de dreapta a lui Bolsonaro de la alegerea președintelui american Joe Biden încoace.

O a treia persoană de la Washington, familiarizată cu acest subiect, a confirmat că o delegație condusă de Burns i-a spus consilierilor lui Bolsonaro că președintele ar trebui să nu mai submineze încrederea în sistemul de vot al Braziliei. Sursa nu era sigură dacă chiar directorul CIA a transmis mesajul.

CIA a refuzat să comenteze informațiile. Biroul lui Bolsonaro nu a răspuns la solicitările agenției de presă.

Burns a ajuns în Brasilia la șase luni după asaltul de pe 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului, care a avut loc ca urmare a pierderii alegerilor de către fostul președinte Donald Trump.

Bolsonaro, un naționalist de extremă dreapta care îl idolatrizează pe Trump, a repetat acuzațiile nefondate ale fostului lider american privind presupusa fraudare a alegerilor din SUA în 2020. El a mai pus la îndoială sistemul electronic de vot din Brazilia, spunând că e predispus fraudei, însă fără să ofere dovezi.

Aceasta a stârnit temeri printre oponenții săi că Bolsonaro, care este în urma fostului președinte de stânga Luiz Inacio Lula da Silva în sondaje, diseminează îndoielile pentru a urma exemplul lui Trump și să respingă o eventuală pierdere a votului de pe 2 octombrie.

În mai multe ocazii, Bolsonaro a fluturat idea de a nu accepta rezultatele și a atacat în mod repetat curtea electorală federală din stat. Săptămâna trecută, în cel mai recent exemplu de campanie de calomnii, Bolsonaro, fost căpitan din armată, a sugerat că armata ar trebui să efectueze propria numărătoare paralelă a voturilor pe lângă această curte.

Două dintre sursele Reuters au avertizat privind o posibilă criză instituțională dacă Bolosnaro va pierde cu o mică marjă, analizele concentrându-se pe rolul forțelor armate braziliene, care au guvernat țara în perioada 1964-1985, guvernare sărbătorită de Bolsonaro.

În timpul vizitei sale neanunțate, Burns, diplomat de carieră nominalizat de Biden anul trecut, s-a întâlnit la palatul prezidențial cu Bolsonaro și cu doi consilieri de rang înalt pe informații – consilierul pe securitate națională Augusto Heleno și Alexandre Ramagem, atunci șef al agenției braziliene de informații Abin. Ambii sunt numiți de Bolsonaro.

Burns ar fi avut un dineu la reședința ambasadorului american cu Heleno și șeful de cabinet de atunci al lui Bolsonaro, Luiz Eduardo Ramos, ambii foști generali. Armata Braziliei s-a bucurat în istoria sa de relații apropiate cu CIA și cu alte servicii de informații americane.

La acea cină, potrivit uneia dintre surse, Heleno și Ramos au căutat să dezmintă semnificația acuzațiilor repetate ale lui Bolsonaro privind frauda la vot. Ca răspuns, spune sursa, Burns le-a spus că procesul democratic este sacru, și că Bolsonaro nu ar trebui să vorbească așa.

„Burns a transmis în mod clar că alegerile nu sunt o chestiune cu care să se joace”, a spus sursa, care nu a fost autorizată să vorbească în mod public. „Nu a fost o prelegere, a fost o conversație”.

Este neobișnuit ca directorii CIA să transmită mesaje politice, spun sursele. Însă Biden l-a împuternicit pe Burns, unul dintre cei mai experimentați diplomați american, pentru a fi o portavoce a Casei Albe care nu iese în evidență.

Luna trecută, spre exemplu, Burns a spus într-o declarație publică că în noiembrie, la patru luni după vizitarea Brasiliei, Biden l-a trimis în Moscova „pentru a transmite direct (președintelui rus Vladimir) Putin și câtorva dintre cei mai apropiați consilieri ai săi profunzimea temerilor noastre privind planificarea lui de război și consecințele pentru Rusia” dacă merg mai departe.

Mesajul declarațiilor sale din Brasilia a fost reîntărit în luna de după vizita lui, când consilierul pe securitate națională din SUA Jake Sullivan a mers în vizită la Bolsonaro și a subliniat temeri similare privind subminarea încrederii în alegeri. Însă, mesajul delegației lui Burns a fost mai puternic decât al lui Sullivan, a spus sursa de la Washington, însă fără să elaboreze.

Sâmbătă, într-un nou semnal al neliniștii administrației de politici externe ale Washingtonului, ultimul consul american la Rio a scris într-un ziar brazilian că SUA ar trebui să se pronunțe clar către Bolsonaro că orice efort de subminare a alegerilor ar declanșa sancțiuni multilaterale.

Biden și Bolsonaro încă nu au vorbit.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri