Richard Nixon și soția sa au fost expuși la „doze uriașe” de radiație când au vizitat Moscova în 1959, arată documente desecretizate

Data publicării:
Richard Nixon și soția se pregătesc să plece din Uniunea Sovietică
„Dozele uriașe” de radiație ionizantă erau produse de o baterie atomică folosită de spionii sovietici în aparatele cu care îi ascultau pe americani. Foto: Profimedia Images

Richard Nixon și soția sa, Pat, au fost expuși la radiații periculoase în timpul șederii lor în locuința ambasadorului american la Moscova în 1959, potrivit unor documente desecretizate ale Serviciilor Secrete, informează The Guardian.

Nixon, care era vicepreședinte la acea vreme, nu a fost informat de acest pericol, iar departamentul de stat a fost înștiințat abia în 1976, atunci când un membru al Serviciilor Secrete, James Golden, a dezvăluit faptul că echipamentul de detectare a înregistrat niveluri semnificative de radiație în camera în care dormea Nixon și în jurul camerei sale din reședința ambasadorului, Casa Spaso.

Lui Golden i s-a spus mai târziu de către departamentul de stat că a fost expus la „doze uriașe” de radiație ionizantă produsă de o baterie atomică folosită de spionii sovietici în aparatele cu care îi ascultau pe americani.

Cu toate acestea, Golden a privit cu suspiciune explicația care nu a fost niciodată confirmată oficial.

Incidentul a fost raportat inițial după dezvăluirile lui Golden din 1976, dar acum este prima dată când documentele în care incidentul este relatat au fost făcute publice online, în urma solicitării bibliotecii prezindențiale Nixon de la Arhiva Securității Naționale a Universității George Washington.

Unul dintre analiștii de top ai arhivei, William Burr, care a făcut cererea, a spus că „acest episod neobișnuit și practic necunoscut din Războiul Rece merită mai multă atenție pentru ca misterele din jurul lui să poată fi elucidate”.

Casa Spaso Moscova
Dozimetrele din Casa Spaso (în poză) în timpul vizitei din 1959 a lui Nixon au înregistrat 15 roentgen pe oră, o doză mai mică decât cea letală, dar mult mai mare decât doza maximă permisă în SUA la acea vreme la locul de muncă: 5 roentgen pe an. Foto: Profimedia Images

Dozimetrele din Casa Spaso: 15 roentgen pe oră. Doza maximă permisă în SUA: 5 roentgen pe an

Documentele publicate fac parte dintr-o serie dedicată folosirii radiației de diferite tipuri de către sovietici împotriva unor ținte americane în care este inclus și cazul de expunere la radiații cu microunde a ambasadei Statelor Unite de la Moscova timp de mai mulți ani.

Rapoartele sunt încă și mai relevante în contextul misterului încă nerezolvat care plutește în jurul Sindromului Havana – o gamă largă de simptome, în principal neurologice, de care au suferit zeci de diplomați și spioni americani în ultimii ani.

Radiația ionizantă ar avea destulă energie ca să provoace distrugerea celulelor și modificarea ADN-ului. Dozimetrele din Casa Spaso în timpul vizitei lui Nixon au înregistrat 15 roentgen pe oră, o doză mai mică decât cea letală, dar mult mai mare decât doza maximă permisă în SUA la acea vreme la locul de muncă de doar 5 roentgen pe an.

După ce agenții Serviciilor Secrete au denunțat trucurile murdare folosite de sovietici în apropierea dispozitivelor cu care aceștia îi ascultau pe americani, radiațiile s-au oprit.

„Ne-am așezat pe paturi față în față și am început să îi certăm pe ruși cu voce tare, înjurându-i pentru că au folosit așa un truc și întrebându-ne cu voce tare cum pot să ne ia de fraieri și dacă ei chiar cred că pot scăpa basma curată din treaba asta”, a afirmat Golden.

Richard Nixon Leonid Brejnev
Richard Nixon, aflat într-o vizită în Uniunea Sovietică după ce a devenit președinte al Statelor Unite, cu Leonid Brejnev, 1974. Foto: Profimedia Images

Un oficial de top din anturajul lui Nixon a crezut că a avut loc un accident nuclear

Înainte de vizita lui Nixon la Moscova, vicepreședintele american de la acea vreme a fost întrebat de un alt membru al Serviciilor Secrete, John Sherwood, dacă vrea să ia cu el aparate de măsurare a radiației în această călătorie.

Sherwood i-a dezvăluit că oficialii sovietici care vizitau Statele Unite doreau să aibă contoare Geiger la ei. Nixon a refuzat contoarele Geiger, dar a acceptat dozimetrele care sunt ceva mai discrete – cu toate că vicepreședintele american a spus că nu vrea să poarte un astfel de aparat și că nu vrea să se știe că acest subiect a fost discutat.

În prima seara a vizitei lui Nixon, pe 23 iulie 1959, dozimetrul a arătat că radiația detectată crește rapid, ceea ce l-a făcut pe amiralul Hyman Rickover, un oficial de top al armatei americane care făcea parte din anturajul lui Nixon și expert în propulsia navală nucleară, să suspecteze că a avut loc un accident nuclear.

Rickover și ambasadorul american Llewellyn Thompson au căzut de acord să nu îi spună nimic lui Nixon.

Golden a privit cu suspiciune analiza diviziei medicale a departamentului de stat despre radiația care ar fi provenit de la bateriile atomice folosite în dispozitivele de ascultare din Casa Spaso.

Golden a precizat că radiația s-a oprit când el era în clădire, așadar nimeni nu ar fi putut să vină înăuntru și să scoată acele baterii. Concluzia sa a fost că experții departamentului de stat nu au fost complet sinceri cu el.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri