Rishi Sunak a obținut cele 100 de nominalizări necesare pentru a candida la șefia guvernului UK deși nu și-a anunțat încă intenția

Data publicării:
Rishi Sunak gesticulează
Premierul britanic Rishi Sunak. Foto: Profimedia Images

Rishi Sunak este primul politician conservator britanic care atinge pragul obligatoriu de 100 de nominalizări din partea parlamentarilor partidului pentru a putea să candideze oficial la scrutinul intern de alegere a liderului partidului și, prin extensie, a noului prim-ministru al guvernului Regatului Unit, scrie Reuters, care îl citează pe editorul politic al publicației The Guardian.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Rishi Sunak a obținut nominalizările colegilor săi parlamentari chiar înainte de a-și anunța oficial intenția de a candida, deși informațiile de până acum au fost că fostul ministru de finanțe intenționează clar să încerce pentru a doua oară să devină premierul Marii Britanii.

Până acum, Penny Mordaunt este singura care și-a anunțat, oficial, candidatura. Există speculații, însă, că inclusiv fostul premier Boris Johnson ar intenționa să candideze din nou, pentru a reveni la Downing Street Nr. 10 după mai puțin de două luni.

Casele de pariuri îl dau favorit pe Rishi Sunak să câștige competiția internă, însă și Johnson este considerat unul dintre favoriți.

Noua regulă pentru acest scrutin impune candidaților să obțină nominalizarea a cel puțin 100 de parlamentari conservatori, iar având în vedere numărul de aproximativ 350 de mandate, acest lucru înseamnă că doar trei candidați vor putea deveni eligibili.

Cariera politică a lui Sunak, afectată de mai multe scandaluri

Rishi Sunak a devenit ministru de finanțe în februarie 2020, înlocuindu-l pe Sajid Javid, care demisionase cu doar două luni înainte de victoria conservatorilor în alegerile din decembrie 2019.

Sunak a fost lăudat pentru pachetul de recuperare economică post-Covid și pentru faptul că măsurile sale în domeniul pieței muncii au evitat șomajul în masă. Sunak este, însă, criticat dur pentru un scandal de corupție în care este implicată soția sa și pentru încălcări ale restricțiilor anti-Covid.

De asemenea, bugetul promovat de el în 2021 a dus la creșterea nivelului taxelor la cel mai mare nivel din 1950, deși promisese scăderea taxelor.

Sunak este, de asemenea, un votant și susținător al Brexit-ului.

În luna aprilie a acestui an, unii critici conservatori au început să pună la îndoială capacitatea lui Sunak - despre care se spune că ar avea una dintre cele mai mari averi dintre toții membrii parlamentului - de a înțelege situația prin care trec britanicii de rând afectați de pandemie.

Situația financiară a ministrului și a familiei sale au devenit ținta discuțiilor publice, în special afacerile soției sale, Akshata Murthy, care a profitat de „paradisurile fiscale” pentru a evita să plătească taxe.

Ziarul online The Independent a sugerat chiar că însuși Sunak ar fi evitat să plătească taxe și a prezentat un raport conform căruia ministrul de finanțe a fost una dintre persoanele care au beneficiat de pe urma paradisurilor fiscale din Insulele Virgine și Cayman în 2020.

Un purtător de cuvânt al lui Sunak a declarat că acesta „nu recunoaște” acuzațiile. De asemenea, când despre Sunak s-a spus că este prea înstărit pentru a putea conduce țara, acesta a cerut ca lumea să se uite la acțiunile sale și nu la contul său din bancă, potrivit The Telegraph.

„Eu nu judec lumea după câți bani au la bancă. Îi judec după caracterul lor. Și cred că oamenii mă pot judeca și pe mine în funcție de acțiunile mele din ultimii doi ani”, a spus Sunak într-un interviu pentru BBC Radio 4.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri