Rishi Sunak numeşte un nou preşedinte al Partidului Conservator şi remaniază guvernul britanic

Data publicării:
British Prime Minister, Rishi Sunak, leaving No. 10 Downing Street, London, UK
Prim-ministrul britanic, Rishi Sunak. Foto: Profimedia Images

Prim-ministrul britanic, Rishi Sunak, l-a numit marţi pe Greg Hands preşedinte al Partidului Conservator, după ce l-a demis la sfârşitul lui ianuarie pe predecesorul său, criticat pentru că nu şi-a făcut publice problemele cu fiscul, relatează AFP şi Reuters.

Această numire a antrenat o remaniere ministerială marcată de crearea a patru ministere, în contextul în care Rishi Sunak, la putere de puţin peste 100 de zile, este fragilizat de problemele guvernului său şi de o criză socială care se prelungeşte.

Greg Hands, care era din octombrie ministru al Comerţului internaţional, a fost numit ministru fără portofoliu, şi preşedinte al Partidului Conservator.

El va avea sarcina dificilă de a coordona campania partidului său - la putere de 13 ani şi ajuns la nivelul cel mai scăzut în sondaje - la viitoarele alegeri legislative, care urmează să aibă loc în mai puţin de doi ani.

Precedentul preşedinte al Partidului Conservator, Nadim Zahawi, a fost demis după ce s-a făcut vinovat de o încălcare gravă a codului ministerial

El a ajuns la un acord de principiu cu fiscul în august 2022, pe când era ministru de finanţe al lui Boris Johnson, care a fost definitivat în luna următoare.

Potrivit presei, Nadhim Zahawi a reglementat problema cu fiscul, plătind, cu penalităţi, o sumă de aproape cinci milioane de lire sterline (5,7 milioane de euro).

Guvernul trebuie să reflecte priorităţile poporului britanic şi să fie conceput pentru a le îndeplini. Aceste schimbări vor face ca echipele să se concentreze pe chestiuni care vor construi un viitor mai bun pentru copiii şi nepoţii noştri, a postat pe Twitter Rishi Sunak.

În urma remanierii ministeriale, Grant Shapps, care era din octombrie ministru al companiilor şi energiei, a devenit ministru pentru securitate energetică şi neutralitatea emisiilor de carbon, notează Agerpres.

La rândul său, Kemi Badenoch a preluat portofoliul afacerilor şi comerţului. Michelle Donellan, care era ministru al culturii, a fost numită ministru pentru ştiinţă, inovaţie şi tehnologie. În acelaşi timp, Lucy Frazer a devenit ministrul culturii, media şi sportului.

Citește și: Nou scandal la vârful guvernului britanic. Sunak îl dă afară pe președintele partidului după „încălcări grave” ale codului ministerial

Editor : M.D.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri