Roger Waters e cercetat de poliția din Berlin după ce s-a îmbrăcat în ofițer nazist la un concert în capitala germană

Data publicării:
Roger Waters
Roger Waters. Foto: Profimedia Images

Poliția din Berlin a anunțat, vineri, că îl cercetează pe Roger Waters, co-fondatorul trupei Pink Floyd, pentru incitare la ură, după ce acesta a purtat o uniformă de ofițer nazist la un concert în capitala germană, relatează France24.

Imaginile de pe rețelele sociale îl arată pe Waters purtând o haină lungă cu banderole roșii pe brațe, pe o scenă de la arena Mercedez-Benz. Spectacolul a avut loc săptămâna trecută.

„Cercetăm pe baza unei suspiciuni de incitare la ură din cauza vestimentației purtate pe scenă. Ea ar putea fi folosită pentru a justifica sau pentru a glorifica regimul nazist, prin urmare perturbând ordinea și liniștea publică”, a spus purtătorul de cuvânt al poliției germane, Martin Halweg.

„Îmbrăcămintea purtată de Waters seamănă cu uniforma unui ofițer SS (n. red. – Schutzstaffel, principala organizație paramilitară nazistă, responsabilă de numeroase atrocități, inclusiv de Holocaust)”, a mai adăugat Halweg.

Waters este cunoscut pentru afirmațiile și pozițiile sale extrem de controversate. Conform France24, el este un cunoscut activist pro-palestinian, acuzată de anti-semitism. În trecut, el a adus la concerte un porc gonflabil pe care era reprezentată Steaua lui David.

Recent, Waters a susținut mai multe concerte în orașe germane, ca parte a turneului său, „This Is Not A Drill”. Turneul este, însă, extrem de controversat în Germania, iar oficialii au încercat inclusiv să-i interzică să mai cânte.

Cântărețul neagă acuzațiile de anti-semitism la adresa sa și spune că protestează împotriva politicilor statului Israel, nu împotriva poporului evreu.

La același concert din Berlin, Waters a pus pe un ecran numele mai multor oameni morți, inclusiv pe cel al Annei Frank, adolescenta evreică ucisă de naziști într-un lagăr de concentrare. Printre cei numiți s-a numărat și jurnalistul palestinian-american Shireen Abu Akleh, iar criticii l-au acuzat că a relativizat Holocaustul.

„Bună dimineața tuturor, cu excepția lui Roger Waters, care și-a petrecut seara la Berlin (da, la Berlin), profanând memoria Annei Frank și a celor șase milioane de evrei uciși în Holocaust”, a scris ministerul de externe israelian pe Twitter, la începutul săptămânii.

Waters urmează să își susțină ultimul concert la Frankfurt pe Main, duminică seară, iar protestatarii deja au anunțat că vor demonstra în fața locului unde se va desfășura.

Autoritățile locale din Frankfurt au încercat să oprească concertul, însă justiția a decis că acest lucru nu se poate întâmplă, motivând prin dreptul la libertate artistică.

Uwe Becker, comisarul pentru antisemitism din land-ul Hesse, unde se află Frankfurt, a declarat pentru presa locală că Waters promovează „ura și incitarea la ură față de statul Israel” la spectacolele lui.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri