Român, manager la o companie importantă, concediat pentru că nu era „mai suedez”

Data publicării:
steag Suedia
FOTO: Guliver/ Getty Images

Un român, fost angajat al Volvo, a fost lăsat în afara negocierilor pentru o promovare după care a fost concediat, pentru că „nu este suedez”, potrivit documentelor judecătorești, relatează The Washington Post.

Acum, Luke Diventi, care este născut în România, dă în judecată Volvo Group North America LLC pentru discriminare la locul de muncă. Volvo Group este o filială a companiei din Suedia AB Volvo.

Potrivit plângerii înaintate la instanță, Luke Diventi a lucrat timp de șapte ani pentru Volvo Group, la sediul central din Greensboro, ca manager de proiect, unde și-a îndeplinit „cu devotament” sarcinile de serviciu „la sau peste nivelul” altor angajați.

Singura sugestie de îmbunătățire a fost de a deveni mai suedez în interacțiunile sale cu colegii”, se spune în plângerea înaintată la instanță.

Avocații care îl reprezintă în proces pe român susțin în plângere că Volvo a acordat în mod repetat tratament preferențial lucrătorilor săi din Suedia și chiar se vorbea în suedeză în timpul întâlnirilor angajaților și negocierilor de afaceri. Activitățile sociale cu colegii care nu erau suedezi au fost, de asemenea, „reduse", afirmă avocații.

Luke Diventi a început să reclame tratamentul „special” managerului său la jumătatea anului 2018, potrivit reclamației. Din acel moment, compania i-a pus tot felul de piedici în calea evoluției sale profesionale.

În primă fază, șefii i-au refuzat o deplasare în interes de serviciu la sediul Volvo din Göteborg, Suedia, în locul lui fiind trimis un angajat suedez. La scurt timp, Diventi a aplicat pentru o promovare, a fost chemat la interviu, însă, până la urmă, pe post a fost promovat un angajat suedez.

Diventi i-a spus managerului său, în octombrie 2018, că va reclama că a fost discriminat la managementul companiei, iar în următoarea zi a fost trimis în „concediu administrativ”. În luna noiembrie a fost concediat, iar postul său a fost preluat de un angajat suedez.

Avocații lui Diventi au declarat că Volvo Group investiga acuzații de hărțuire împotriva lui, dar i s-a refuzat accesul la probe și a rămas în imposibilitatea de a se apăra.

Diventi reclamă încălcări ale Legii drepturilor civile și solicită despăgubiri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri