Galerie Foto Român, stăpân a 40 de „sclavi” moldoveni exploatați pe șantierele din Franța. Rețeaua lui a câștigat 14 milioane de euro

Data actualizării: Data publicării:
documente identitate
Rețea de trafic de migranți exploatați în construcții coordonata de un Român în Franța FOTO: Europol

O rețea de criminalitate organizată, coordonată de un român care locuia în Franța, implicată în trafic de migranți, trafic de persoane și exploatarea forței de muncă, fraude și spălare de bani, a fost descoperită în urma unei anchete complexe a Poliției de Frontieră din Franța, Poliției Române și Poliției din Republica Moldova, susținută de Europol și Eurojust.

Rețeaua a făcut trafic de migranți, înregistrând cu documente false lucrători din Republica Moldova, care erau exploatați în construcții. Pașapoartele valabile erau păstrate drept garanție de către membrii rețelei.

Rețea de trafic de migranți exploatați în construcții coordonata de un Român în Franța FOTO: Europol
Rețea de trafic de migranți exploatați în construcții coordonata de un Român în Franța FOTO: Europol

14 milioane de euro profit ilegal

Ancheta în acest caz a început în 2018, când ofițerii din Franța au interceptat o dubă care transporta zece migranți, potrivit Europol. Erau cetățeni moldoveni, iar unii dintre ei aveau cărți de identitate românești contrafăcute. Grupul infracțional, condus de un cetățean român care locuia în Franța, a traficat cel puțin 40 de cetățeni moldoveni care au fost exploatați în construcții, în Franța.

Rețeaua criminală le-a oferit migranților moldoveni cărți de identitate și permise de conducere românești contrafăcute, păstrându-le pașapoartele reale drept garanție. Majoritatea migranților aveau un nivel scăzut de educație, foarte vulnerabili. Lucrau 55 de ore pe săptămână pentru 60 de euro pe zi.

Companiile mari de construcții și renovări au fost, de asemenea, implicate în schema criminală.

Această activitate a fost extrem de profitabilă, veniturile ilegale fiind estimate la aproape 14 milioane de euro. Suspecții au spălat banii prin intermediul a opt companii, majoritatea cu sediul în Franța.

Europol a facilitat schimbul de informații și a oferit sprijin în această anchetă. Analiștii Europol au verificat informațiile operaționale în bazele de date, oferind indicii importante pentru cursul anchetei.

Acțiuni desfășurate pe 22 februarie 2021

Au fost efectuate raiduri simultane în Franța, România și Republica Moldova, în 51 de locații (17 în Franța, 14 în România și 20 în Moldova).

Au fost făcute 38 de arestări (28 în Franța, 3 în România și 7 în Moldova)

De asemenea, au fost sechestrate 19 vehicule, între care 15 mașini de lux, 2 jet ski, arme, telefoane, aproximativ 100.000 de euro în numerar și au fost blocate 11 conturi bancare.

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri