Ruble rusești, steagul sovietic și Kremlin TV. Putin vrea control pe termen lung asupra orașelor ocupate în Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
Militar rus în Herson.
Militar rus în Herson. Foto: Profimedia

Orașul-port Herson din sudul Ucrainei, una dintre primele regiuni intrate sub ocupație rusă, arată ceea ce vrea cu adevărat Kremlinul: control pe termen lung. Primarul ales al Hersonului a fost demis și înlocuit cu unul desemnat de Moscova, după ce a refuzat să colaboreze cu forțele ruse. La scurt timp după aceea, s-a anunțat că grivna ucraineană va fi înlocuită cu rubla rusească, relatează NBC News.

Regiunea este tăiată treptat de la informațiile care vin din restul Ucrainei. Confruntată cu întreruperi ale internetului și serviciilor de telefonie mobilă, zona primește informații de la principalele canale de televiziune de stat ruse, mașinăria de propagandă a Kremlinului.

Între timp, steaguri sovietice și statui ale lui Lenin au apărut în piețele centrale ale mai multor orașe din regiune, după ani de eforturi ale guvernului ucrainean de a scăpa de simbolurile comuniste. Pare să facă parte dintr-un plan al Moscovei de a trezi nostalgii în rândul populației înainte de Ziua Victoriei, sărbătorită în 9 mai.

Introducerea rublei și întreruperea comunicațiilor echivalează cu „consolidarea ocupației” în regiune, a spus Volodimir Fesenko, un analist politic ucrainean. „Este un memento că Rusia nu va da aceste teritorii înapoi Ucrainei”, spune el.

Ucraina a avertizat că Rusia intenționează să organizeze un referendum fals care ar putea pune bazele dominației oficiale a Moscovei, fie transformând regiunea într-o „republică populară” asemănătoare teritoriile separatiste din Donbbas pe care Rusia le controlează deja, fie chiar prin anexarea directă a zonei, așa cum a făcut cu Peninsula Crimeea în 2014.

În condițiile în care Rusia încearcă din ce în ce mai mult să distanțeze regiunea de trecutul și prezentul său ucrainean, viitorul incert îi îngrijorează pe locuitori.

Vanda Chernîșova a fugit din Herson luna trecută, lăsându-și acolo mama și sora.

Chernîșova, în vârstă de 28 de ani, este printre cei care au protestat la Herson față de ocupația rusă. Dar, de teama anexării regiunii, a decis să plece la Odesa, oraș aflat sub controlul Ucrainei.

„Nu există niciun loc sigur. Dar cel puțin aici, în Odesa, nu ai blindate cu litera Z care circulă pe stradă, pe sub geamuri,” spune ea.

Rușii au capturat Hersonul la începutul lunii martie. Locuitorii spuneau pe atunci că le e frică să-și părăsească locuințele și s-au ascuns pe holuri și în pivnițe.

Acum, Chernîșova a spus că majoritatea prietenilor ei au părăsit orașul, temându-se de ceea ce îi așteaptă sub ocupația rusă.

Herson este un oraș important din punct de vedere strategic, cu aproape 300.000 de locuitori, cu o industrie majoră de construcții navale, care servește drept poartă de acces pentru un control mai mare al sudului Ucrainei. Situat la confluența râului Nipru cu Marea Neagră, la doar două ore de Crimeea, orașul este esențial pentru a stabili un coridor pe uscat din zonele controlate de ruși din est până la Odesa, în sud-vestul Ucrainei și regiunea separatistă Transnistria din Republica Moldova, despre care analiştii spun că ar putea fi unul dintre obiectivele invaziei Rusiei.

Analiștii cred că președintele rus Vladimir Putin încearcă să declare orice fel de victorie în Ucraina, de 9 Mai. Întrucât armata nu reușește o victorie pe câmpul de luptă, schimbări ale statutului teritoriilor din sudul Ucrainei ar putea fi prezentate ca o victorie pentru Rusia.

Introducerea monedei rusești în regiune este doar un semnal al intențiilor Rusiei de a stabili un control pe termen lung, au spus experții.

„Folosirea rublei ruse este o modalitate de a sublinia dominația Rusiei asupra vieții de zi cu zi și de a-i obișnui pe cetățeni cu ideea”, a spus Emily Ferris, cercetător la Royal United Services Institute, un think tank de apărare și securitate din Londra.

Între timp, Ucraina a anunțat miercuri că serviciile de internet au fost complet restabilite în oraș.

„Dragă Herson, problemele cu serviciile au fost temporare; la fel este și ocupația rusă”, a scris pe Twitter Mihailo Fedorov, viceprim-ministrul Ucrainei, care conduce și Ministerul Transformării Digitale.

Însă Ministerul britanic al Apărării a avertizat că mișcările recente ale Rusiei semnalează „intenția sa de a exercita o influență politică și economică puternică în Herson pe termen lung”.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri