Rusia a dat americanilor răspunsul în legătură cu garanțiile de securitate în Europa. Site-ul MAE rus a picat imediat după aceea

Data actualizării: Data publicării:
john sullivan ajunge la sediul mae rus
Ambasadorul SUA în Rusia, John Sullivan, sosește la sediul MAE rus Foto (arhivă): Profimedia Images

Ambasadorul SUA în Rusia, John Sullivan, a primit joi răspunsul scris al Moscovei la propunerile SUA pe tema garanțiilor de securitate, potrivit unui document publicat joi pe site-ul Ministerului rus de Externe, a anunțat agenția oficială rusă TASS. Site-ul MAE rus nu putea fi accesat, însă, joi după-amiază. 

„La 17 februarie anul curent, a fost transmisă ambasadorului american J. Sullivan, invitat la Ministerul rus de Externe, reacția la un răspuns anterior al SUA la proiectul rusesc de tratat între Federația Rusă și Statele Unite privind garanțiile de securitate”, a informat TASS.

Site-ul MAE rus nu putea fi accesat, însă, joi după-amiază. „This site can’t be reached” era mesajul obținut de utilizatori.

Ceva mai devreme în cursul zilei, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, confirmaseMoscova va răspunde joi la propunerile americane privind securitatea în Europa, în vederea unor negocieri ce ar putea duce la detensionarea crizei între Rusia şi Occident legate de Ucraina.

Vom trimite astăzi această scrisoare părţii americane, a anunţat Lavrov într-o conferinţă de presă, subliniind că Rusia, care cere garanţii juridice de securitate din partea Statelor Unite şi a NATO, va face public conţinutul scrisorii.

Rusia a cerut ca Ucraina să nu fie primită în NATO, iar Alianța să retragă armamentul și trupele din țările care au aderat după 1997, ceea ce până acum atât Alianţa, cât şi SUA au refuzat să promită. Propunerile americane au fost prezentate la 26 ianuarie.

Totodată, Lavrov a mai declarat că Rusia consideră că este imposibilă reluarea activităţii în cadrul Consiliului comun cu NATO. Moscova a anunţat anul trecut că va pune punct activităţilor la misiunea sa diplomatică pe lângă Alianţa Nord-Atlantică după ce NATO a expulzat opt ruşi despre care a spus că sunt spioni.

De altfel, guvernul rus a ordonat, joi, expulzarea celui de-al doilea diplomat ca rang din cadrul Ambasadei americane la Moscova. Este vorba de ajunctul șefului misiunii, Bart Gorman, a confirmat joi Departamentul de Stat, citat de The Washington Post. Deocamdată, nu a fost oferit niciun motiv pentru expulzarea lui Gorman, considerat „un membru-cheie al echipei de conducere a ambasadei”, a spus Departamentul de Stat, care consideră aces gest drept unul „neprovocat” și „un pas spre escaladare”. SUA iau în calcul o măsură de răspuns corespunzătoare.

„În absența disponibilității părții americane de a conveni asupra unor garanții ferme, obligatorii din punct de vedere juridic, de asigurare a securității noastre de către Statele Unite și aliații săi, Rusia va fi forțată să răspundă, inclusiv prin punerea în aplicare a unor măsuri tehnico-militare”, se arată în documentul transmis de MAE rus ambasadorului american, potrivit The Washington Post. Scrisoarea Ministerului rus de Externe nu definește ce înțelege prin „măsuri tehnico-militare”, dar neagă din nou orice planuri pentru o „invazie rusă” în Ucraina, scrie sursa citată.

 

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri