Live Text Rusia încalcă propriul armistițiu și bombardează Ucraina de Crăciun. Aproape jumătate din rețeaua de comunicații ucrainene, distrusă

Data actualizării: Data publicării:
Lansator de rachete de tip „Katiușa” al armatei ruse în Ucraina
Lansator de rachete de tip „Katiușa” al armatei ruse în Ucraina. Foto: Profimedia Images

Autoritățile ucrainene acuză Rusia de încălcare a propriului armistițiu ordonat de Putin pe durata Crăciunului pe rit vechi. 39 de obuze au căzut sâmbătă în regiunea Herson, bombardamente în urma cărora cel puțin 2 persoane au fost ucise și alte 7 rănite, informează Kyiv Post. O altă persoană a fost ucisă și alte 7 rănite în urma unor bombardamente similare în Donețk. Ucraina va avea nevoie de cel puțin 1,79 miliarde de dolari pentru a-și reface întreaga rețea de telecomunicații și de a o readuce la starea de dinainte de invazia Rusiei, se arată într-un raport al ONU citat de Reuters. Rusia a „distrus sau a preluat complet controlul” rețelelor de telecomunicații în mai multe regiuni din Ucraina, conform raportului. Astfel, infrastructura de comunicații a Ucrainei a fost „avariată și distrusă în mod considerabil” în mai mult de 10 din cele 24 de regiuni ale țării.

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Ministerul rus al Apărării a susținut, conform France Presse, că forțele ruse „respectă decizia unilaterală de încetare a focului” și a acuzat, în schimb, Ucraina că efectuează bombardamente.

Conform Kievului, rușii au bombardat inclusiv regiunile Harkov, Sumî și Zaporojie. Atacurile au distrus sau avariat câteva case și obiective de infrastructură neprecizate.

Dronă ucraineană doborâtă în apropierea bazei navală rusească de la Sevastopol

ACTUALIZARE 10:45 Guvernatorul instalat de Rusia al oraşului Sevastopol din Crimeea a anunţat sâmbătă că apărarea antiaeriană a doborât o dronă în ceea ce el a sugerat că a fost cea mai recentă tentativă de atac ucrainean asupra portului unde se află baza Flotei Rusiei la Marea Neagră, informează Reuters, preluată de Agerpres.

Mihail Razvojaev, guvernatorul oraşului susţinut de ruşi, a făcut această acuzaţie pe serviciul de mesagerie Telegram, susţinând că incidentul a avut loc la primele ore ale zilei de 7 ianuarie, care este Crăciunul ortodox pe stil vechi.

Nu a existat niciun comentariu imediat cu privire la această acuzaţie din partea Ucrainei, care nu a confirmat în trecut presupuse incidente similare.

Finlanda nu exclude furnizarea de tancuri moderne Leopard 2 Ucrainei

„Dacă Europa va începe să ofere tancuri Ucrainei, Finlanda ar trebui și ea implicată. Evident, vom aduce și noi o contribuție minoră, deoarece capacitățile noastre defensive reprezintă întotdeauna o prioritate în condițiile în care avem graniță cu Rusia”, a spus președintele comisiei de apărare din parlamentul finlandez, Antti Hakkianen, conform presei finlandeze, preluate de Kyiv Independent.

Anunțul oficialului finlandez vine după ce Casa Albă a anunţat vineri că SUA vor furniza Ucrainei un nou ajutor militar, în valoare de aproape trei miliarde de dolari, cel mai mare de până acum. Ajutorul - cel mai mare de până acum - include și vehicule blindate Bradley. De asemenea, Germania a anunțat că va trimite Ucrainei blindate Marder, iar Franța va furniza Kievului blindate AMX-10 RC.

„Pentru prima dată vom primi vehicule blindate Bradley; este exact ceea ce este nevoie”, a spus preşedintele Volodimir Zelenski, care a mulțumit preşedintelui american Joe Biden şi Congresului SUA.

Serviciile de informații ucrainene: Rusia plănuiește mobilizarea a 500.000 de noi recruți

Moscova intenționează să mobilizeze jumătate de milion de recruți în luna ianuarie, susțin serviciile de informații ucrainene, citate de The Guardian.

Adjunctul șefului informațiilor militare ucrainene, Vadim Skibițki, a declarat că viitorii recruți vor fi trimiși pe linia frontului în sudul și estul Ucrainei și vor fi implicați în ofensivele pe care Rusia le plănuiește în primăvara și vara anului 2023.

Ministrul ucrainean al apărării a avertizat zilele trecute că Moscova plănuiește să închidă granițele Rusiei pentru bărbați „în aproximativ o săptămână” și pregătește un nou ordin de mobilizare pentru războiul împotriva Ucrainei,

Pe data de 31 octombrie, Ministerul rus al Apărării a anunțat sfârșitul mobilizării, dar Vladimir Putin nu a emis niciun ordin oficial în acest sens. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a spus în noiembrie că nu este nevoie de un astfel de ordin pentru a încheia mobilizarea.

Vladimir Putin a spus în decembrie că nu vede niciun motiv să introducă o nouă mobilizare, întrucât 150.000 de recruți din totalul de 318.000 care au fost mobilizați se luptă deja în Ucraina. Ceilalți se antrenează sau fac deja parte din ariergardă.

Putin, singur la slujba de Crăciun

Preşedintele rus Vladimir Putin a participat singur la slujbă de Crăciun oficiată într-o catedrală din Kremlin în loc să se alăture credincioşilor. Agenţia rusă de presă RIA a informat că este pentru prima dată în ultimii ani când Putin sărbătoreşte Crăciunul la Moscova și nu în regiunea din jurul capitalei. Televiziunea de stat a transmis două clipuri în direct cu Putin în interiorul Catedralei Buna Vestire, în timp ce preoţii oficiau la miezul nopţii Sfânta Liturghie.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Purtând o haină albastră şi un pulover alb cu guler înalt, Vladimir Putin era singurul credincios participant la slujbă. A fost arătat în timp ce îşi făcea cruce de mai multe ori înainte ca reportajul televizat să fie întrerupt pentru a prezenta telespectatorilor slujba oficiată în Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Şeful statului rus, care a sărbătorit Paştele anul trecut în catedrală împreună cu mii de credincioşi, a participat singur la liturghia de Crăciun şi anul trecut, însă la reşedinţa sa oficială Novo-Ogariovo din afara Moscovei. În 2021, Vladimir Putin a participat la o liturghie publică la Novgorod.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri