Rusia a eliberat 11 prizonieri ucraineni de etnie maghiară, la solicitarea Ungariei și prin intervenția Bisericii ortodoxe ruse

Data publicării:
O statuie care înfățișează două mâini legate și care reprezintă prizonierii de război ucraineni este amplasată în fața unei biserici din Kiev, pe 27 mai 2023.
Rusia a eliberat 11 prizonieri ucraineni de etnie maghiară, la solicitarea Ungariei și prin intervenția Bisericii ortodoxe ruse. Foto: Profimedia Images

Rusia a predat Ungariei 11 prizonieri de război care fac parte din minoritatea maghiară din Ucraina, a anunțat vicepremierul ungar Zsolt Semjen, care a adăugat că acest lucru a fost posibil la solicitarea Ungariei și prin intervenția Bisericii ortodoxe ruse.

"A fost un gest al Bisericii ortodoxe ruse către Ungaria. Aceste persoane au fost eliberate datorită ei", a declarat Semjen pentru postul de televiziune privat ATV, fără să intre în detalii, informează Agerpres.

Confirmarea oficială vine după ce presa locală ungară a relatat vineri despre predarea acestor soldaţi.

Un comunicat al Bisericii ortodoxe ruse menţionează că prizonierii au fost predaţi Ordinului suveran de Malta, cu ştiinţa şi "binecuvântarea" patriarhului Kirill, la solicitarea Ungariei.

Guvernul lui Viktor Orban a determinat în iunie 2022 Uniunea Europeană să-l excludă pe patriarhul Kirill de pe lista persoanelor sancţionate ca răspuns la invazia rusă în Ucraina, argumentând că nu trebuie luate măsuri punitive împotriva liderilor religioşi.

Săptămâna trecută, Biserica ortodoxă rusă, prin patriarhul Kirill, i-a decernat lui Viktor Orban ordinul "Onoare şi Glorie", cu ocazia împlinirii a 60 de ani şi pentru apărarea valorilor creştine, a moralei europene, familiei şi căsătoriei.

Budapesta a criticat sancţiunile comunitare împotriva Rusiei pentru invadarea Ucrainei, deşi a aprobat până acum zece pachete de astfel de sancţiuni ale UE.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri