Rusia a început să pompeze petrol din Kazahstan spre Germania, dar a blocat livrările către Polonia

Data publicării:
conducta petrol drujba cu robineti si tevi la rafinarie
Conducta Drujba, care porneşte din Rusia, duce petrol către statele central-europene care nu au ieşire la mare. Foto: Profimedia

Transneft, compania care deţine monopolul asupra conductelor petroliere din Rusia, a anunţat luni că a început să pompeze petrol din Kazahstan spre Germania via Polonia, prin conducta Drujba. În paralel, Transneft a oprit livrările de petrol rusesc către Polonia, invocând lipsa unor plăți și calendarul livrărilor.

Uniunea Europeană a încetat să mai cumpere ţiţei rusesc prin rutele maritime, începând din data de 5 decembrie 2022, în cadrul sancţiunilor impuse Rusiei după invadarea Ucrainei, însă unele ţări din blocul comunitar, care nu au acces la mare, continuă să primească ţiţei rusesc prin conducte.

Anterior, firma kazahă KazTransOil a informat că luni a livrat 20.000 de tone de petrol în Germania prin conducta petrolieră rusească Drujba (Prietenia).

Kazahstanul este puternic dependent de ţara vecină Rusia pentru a-şi putea exporta energia şi nici nu este vizat de sancţiunile occidentale impuse Rusiei.

Agenţia de presă Itar TASS citează o declaraţie făcută de purtătorul de cuvânt de la Transneft, potrivit căruia documentaţia nu a fost finalizată pentru a putea fi făcute livrări de petrol în Polonia în a doua jumătate a lunii februarie şi, în consecinţă, clienţii polonezi ai Transneft nu mai primesc petrol, informează Reuters, preluată de Agerpres.

„Trebuia să fie pompat petrol spre rafinăriile poloneze în a doua jumătate a lunii februarie. Cu toate acestea, transmiterea ordinelor cu resursele confirmate şi plata tranzitului nu a fost procesată. În plus, modificări făcute în calendarul livrărilor au exclus livrările spre clienţii polonezi”, a precizat purtătorul de cuvânt de la Transneft.

La finele săptămânii trecute, compania poloneză de rafinare a petrolului PKN Orlen a informat că a fost sistată furnizarea petrolului rusesc prin secţiunea conductei Drujba către Polonia, adăugând că va acoperi deficitul din alte surse.

Cu toate acestea, livrările de petrol rusesc spre Slovacia şi Cehia prin ramura sudică a conductei Drujba continuă în regim normal, susţin operatorii conductei.

Conducta Drujba porneşte din Rusia şi se ramifică în Belarus în alte două conducte, una către Polonia şi cealaltă spre Ungaria, Slovacia şi Republica Cehă. Livrările de petrol rusesc prin conducta Drujba sunt exceptate de la embargoul pe care UE l-a impus Rusiei după declanşarea războiului contra Ucrainei, întrucât statele central-europene fără ieşire la mare dispun de opţiuni limitate de aprovizionare cu petrol pe cale maritimă.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri