Rusia a pierdut încă un general în luptele din Ucraina, potrivit serviciilor de informații ucrainene

Data actualizării: Data publicării:
Soldați proruși în fața unei mașini distruse
Pierderea acestor ofițeri de rang înalt vine într-un moment în care o mare parte din forța de invazie a lui Putin întâmpină grave probleme logistice, moral scăzut în rândul soldaților și o aprigă rezistență ucraineană care i-a luat prin surprindere. Foto: Profimedia Images

Serviciile de informații ale armatei Ucrainei au declarat marți că forțele ucrainene au ucis un general rus în apropierea Harkovului, orașul din estul Ucrainei aflat sub asediu. Generalul-maior Vitali Gerasimov ar fi al doilea comandant de rang înalt al Rusiei care a murit în timpul invaziei rusești, informează Reuters.

Gerasimov, şef de stat major şi prim-adjunct al comandantului Armatei 41 a Rusiei, a fost ucis în apropierea orașului Harkov împreună cu alți ofițeri superiori.

Ministerul Apărării a publicat, de asemenea, o conversație între doi ofițeri ruși ai FSB, Serviciul Federal de Securitate, care discutau despre moartea generalului și se plângeau de lipsa de securizare a comunicațiilor pe care aceștia le transmit de pe teritoriul Ucrainei.

Jurnaliștii de investigație ai agenției Bellingcat au confirmat moartea lui Gerasimov după ce au consultat o sursă din Rusia. Gerasimov a luat parte la al doilea război din Cecenia, la operațiunea militară rusă din Siria și la anexarea Crimeei. A primit mai multe medalii de-a lungul carierei sale.

Sistemul securizat de comunicații al armatei ruse nu mai funcționează în Ucraina

Dacă se va confirma, Gerasimov va fi al doilea general rus din Armata 41 care a murit în decursul unei săptămâni în timpul războiului lui Putin din Ucraina, informează The Guardian. Andrei Suhovetski, comandant adjunct în aceeași armată, a fost ucis la sfârșitul lunii februarie.

Pierderea acestor ofițeri de rang înalt vine într-un moment în care o mare parte din forța de invazie a lui Putin întâmpină grave probleme logistice, moral scăzut în rândul soldaților și o aprigă rezistență ucraineană care i-a luat prin surprindere.

Rusia-pierderi
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că războiul a fost „ca un coșmar” pentru Rusia și a salutat eforturile rezistenței ucrainene. Foto: Profimedia Images

Eșecul sistemului rus de comunicații criptate ar putea fi încă o lovitură grea pe care Moscova o primește în războiul din Ucraina.

„În acel apel, se aude ofițerul FSB din Ucraina care își întreabă șeful dacă poate vorbi prin sistemul securizat Era. Șeful îi spune că Era nu funcționează”, a explicat directorul executiv al Bellingcat, care spune că a reușit să confirme identitatea ofițerului FSB.

„Era este un sistem foarte scump de criptare a comunicațiilor pe care [Ministerul Apărării din Rusia] l-a introdus în 2021 cu mult fast”, potrivit directorului. „Au garantat că funcționează 'în toate condițiile'.”

Zelenski: Războiul din Ucraina este „un coșmar” pentru Rusia

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că războiul a fost „ca un coșmar” pentru Rusia și a salutat eforturile rezistenței ucrainene. Comentariile sale au venit după ce Linda Thomas-Greenfield, ambasadorul SUA la Națiunile Unite, l-a acuzat pe Vladimir Putin că are un plan de „brutalizare a Ucrainei” prin bombardarea orașelor.

Ucraina spune că forțele sale au ucis peste 11.000 de soldați ruși, în timp ce Rusia a confirmat doar 500 de pierderi umane din rândul militarilor săi. Niciuna dintre părți nu a dezvăluit numărul de victime ucrainene, potrivit Reuters.

Citește și: Familiile disperate ale soldaților ruși sună în Ucraina pentru a afla informații despre soarta celor dragi. Rusia nu le spune nimic

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri