Rusia a renunţat să introducă la ONU o rezoluţie umanitară privind Ucraina. Albania: Este „cea mai mare ipocrizie, de mărimea Rusiei”

Data actualizării: Data publicării:
Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, citeste de pe foaie
Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia. Foto: Guliver/Getty Images

Rusia a renunţat să ţină vineri un vot în Consiliul de Securitate al ONU asupra unei rezoluţii legate de războiul din Ucraina, din cauza lipsei de sprijin din partea celor mai apropiaţi aliaţi ai săi, potrivit unor surse diplomatice.

„Au făcut apel la iniţierea în comun” a textului lor, despre care au afirmat că se concentrează pe probleme umanitare, „dar nu au primit niciun semnal pozitiv”, a declarat un ambasador sub acoperirea anonimatului, potrivit AFP, prelaută de Agerpres.

El a lăsat să se înţeleagă că nici China, nici India nu susţin controversata iniţiativă rusă şi nu ar vota în favoarea acesteia.

Rusia a confirmat joi renunţarea, în cursul unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate pe care Occidentul a solicitat-o.

„Am decis să nu cerem supunerea la vot” a acestei rezoluţii vineri, a declarat în Consiliul de Securitate ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, fără să se uite la omologii săi, cu ochii aţintiţi asupra textului său.

Anterior, Rusia a fost admonestată de mai mulţi membri ai Consiliului de Securitate din cauza iniţiativei sale pentru un text umanitar „condamnând atacurile asupra civililor” şi reclamând protecţia civililor pentru a garanta plecarea acestora din oraşele ucrainene.

Este „cea mai mare ipocrizie, de mărimea Rusiei”, şi „ar trebui să figureze în Guinness World Records”, a afirmat ambasadorul albanez, Ferit Hoxha. Războiul a făcut „trei milioane de refugiaţi în trei săptămâni”, adică echivalentul populaţiei întregii Albanii, a subliniat el.

Omoloaga sa britanică, Barbara Woodward, a denunţat o iniţiativă „perversă”. Ce „joc cinic în faţa suferinţei umane extreme”, s-a revoltat diplomata, mai scrie AFP.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri