Rusia a stabilit prețul pentru vaccinul Sputnik V, cu eficiență de peste 95%. Cât va costa o doză

Data publicării:
doza de vaccin anti-covid din Rusia
Vaccinul rusesc Sputnik-V a fost lansat în august 2020. Foto: Profimedia Images

Rusia a anunțat cât va costa vaccinul anti-Covid denumit "Sputnik V", despre care autoritățile de la Moscova susțin că ar avea o eficiență de peste 95%. Prețul unei doze de vaccin va fi de mai puțin de 10 dolari, cu mult sub costurile anunțat de companiile Pfizer și Moderna.

Vaccinul rusesc Sputnik V a demonstrat o eficienţă de peste 95% la 42 de zile după administrarea primei doze şi va costa mai puţin de 10 dolari, au anunţat marţi Centrul de cercetare Gamaleia din Moscova şi Fondul de Investiţii Directe din Rusia (FIDR) într-un comunicat comun, citat de EFE.

FIDR a precizat că preţul de sub 10 dolari pentru o doză este de două ori mai mic decât cel al vaccinurilor care folosesc tehnologia ARN mesager, aşa cum se întâmplă în cazul vaccinurilor anti-Covid dezvoltate de companiile americane Moderna şi Pfizer.

Oficialii ruși spun că prețurile de 19,5 dolari pentru o doză de vaccin Pfizer și 25-37 de dolari pe una de vaccin produs de compania Moderna presupun costuri mult mai mari decât cele pentru Sputnik V, mai ales că pentru fiecare este nevoie de cel puțin două injecții pentru o eficiență optimă. 

Potrivit datelor preliminare ale celei de-a doua analize, eficienţa vaccinului rusesc după 28 de zile era de 91,4 %, scrie Agerpres. Potrivit analizelor clinice, eficienţa de 91,4 % a fost demonstrată în rândul a 39 de persoane infectate, printre care figurau voluntari care au primit placebo (31) şi cei care au primit vaccinul (8).

În total, 14.095 de voluntari au primit vaccinul şi 4.699 au primit placebo, potrivit comunicatului oficial.

În prezent, 40.000 de voluntari participă la faza a treia a studiilor clinice, dintre care peste 22.000 au fost deja injectaţi cu o primă doză, iar 19.000 au primit atât prima, cât şi a doua doză.

În timpul studiilor clinice, experţii ruşi nu au detectat reacţii adverse "neprevăzute" ale vaccinului în rândul voluntarilor.

De asemenea, Rusia a lansat producţia vaccinului deshidratat, folosind tehnologia de liofilizare, care va facilita mai ales transportul său pe pieţele internaţionale, inclusiv în regiunile cu acces dificil şi în cele cu climă tropicală.

Primele tranşe ale vaccinului Sputnik V vor ajunge pe piaţă pentru clienţii internaţionali în ianuarie 2021, în baza acordurilor încheiate deja de Rusia cu mai mulţi parteneri străini.

Editor : Alexandra Andronie

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri