Rusia acuză Polonia că i-a confiscat sume „semnificative” de bani din conturile înghețate ale ambasadei sale

Data publicării:
zloți
Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

Procurorii polonezi au confiscat sume „semnificative” de bani din conturile bancare îngheţate ale ambasadei Rusiei şi misiunii sale comerciale, a declarat, miercuri, ambasadorul rus la Varşovia, Serghei Andreev, pentru agenţia de ştiri rusă RIA, relatează Reuters.

Serghei Andreev a spus că măsura a fost o „încălcare flagrantă” a Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice. Polonia a blocat conturile la puţin timp după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, invocând faptul că acestea ar putea fi utilizate pentru spălare de bani sau finanţarea terorismului.

„Am primit o notificare de la biroul procurorului că fonduri din conturile ambasadei şi misiunii comerciale la Banca Santander au fost transferate în conturile biroului procurorului”, a declarat Andreev pentru RIA. În conturi erau „sume semnificative”, atât în dolari americani, cât şi în zloţi, a spus Andreev.

Lukasz Lapczynski, un purtător de cuvânt al parchetului general, a declarat că va răspunde în cursul zilei de joi acestor acuzaţii. Ministerul de externe polonez a redirecţionat întrebările Reuters pe această temă către ministerul justiţiei, care nu a răspuns până în prezent.

Polonia s-a poziţionat dreptul unul dintre cei mai fermi aliaţi ai Ucrainei, jucând un rol de prim-plan în a convinge aliaţii să furnizeze Ucrainei armament greu.

În martie 2022, Polonia a anunţat că expulzează 45 de diplomaţi ruşi suspectaţi că lucrează pentru serviciile de informaţii de la Moscova.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri