Rusia acuză SUA de o “nouă provocare” înaintea summitului Putin-Biden. “Acest zăngănit din arme exacerbează tensiunile în Europa”

Data actualizării: Data publicării:
bombardierul B-52H Stratofortress in aer desupra norilor
Bombardierul B-52H Stratofortress este considerat de Rusia o provocare a SUA deasupra Mării Baltice. Foto: Profimedia Images

Ambasada Rusiei din SUA a denunţat vineri utilizarea bombardierului strategic american B-52H Stratofortress la exerciţiile NATO care au loc în prezent în Marea Baltică - Baltops - susţinând că gestul reprezintă o "nouă provocare" la adresa Moscovei înaintea summitului Putin-Biden, potrivit agenţiei de presă RIA Novosti.

"Utilizarea de către Pentagon în manevrele Baltops a bombardierului B-52H, capabil să transporte arme nucleare, reprezintă o nouă provocare (la adresa Rusiei). Acest «zăngănit din arme» exacerbează tensiunile în Europa", arată un comunicat al ambasadei difuzat prin pagina sa de Twitter.

Astfel de acţiuni “umbresc atmosfera înaintea întâlnirii ruso-americane la nivel înalt între preşedinţii Vladimir Putin şi Joe Biden la 16 iunie la Geneva, se mai spune în textul postat de misiunea diplomatică rusă.

Ambasada rusă din Washington cere SUA să-şi reconsidere fundamental abordările faţă de problema securităţii pe continentul european şi să-şi înceteze activităţile periculoase în apropierea frontierelor Rusiei, potrivit Agerpres.

Centrul naţional pentru managementul apărării din Rusia declarase anterior că avioane ruseşti au fost ridicate în repetate rânduri de la sol în ultimul timp pentru a intercepta şi escorta bombardiere strategice americane de tipul B-52H deasupra Mării Baltice, ultima oară în data de 31 mai, notează RIA Novosti.

Exerciţiul Baltops-2021, ajuns la cea de-a 50-a ediţie, se desfăşoară în Marea Baltică între 6 şi 18 iunie, cu participarea a 16 ţări membre NATO, precum şi a Suediei şi Finlandei. În total, la aceste manevre participă 4.000 de militari, 40 de nave, 60 de avioane şi elicoptere. Sunt exersate diferite operaţiuni, între care simularea unor lupte antisumbarin, antimine şi de apărare aeriană, după cum anunţase anterior dpa.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri