Rusia amenință cu un răspuns militar în scrisoarea trimisă americanilor. Moscova insistă ca SUA să se retragă din România

Data actualizării: Data publicării:
rusia exercitii armate
Rusia amenință cu acțiuni militare, dacă nu îi vor fi luate în considerare solicitările. Foto: Profimedia Images

Federația Rusă a trimis, joi, răspunsul scris al Moscovei la propunerile SUA pe tema garanțiilor de securitate. Documentul de zece pagini a fost primit de Ambasadorul SUA în Rusia, John Sullivan. În scrisoare, Rusia susține că „partea americană nu a dat un răspuns constructiv” solicitărilor sale și amenință că va lua măsuri cu caracter militar şi tehnic dacă SUA nu vor accepta garanțiile cerute, relatează kommersant.ru.

Rusia vrea garanții că NATO nu se va extinde și a cerut retragerea „deciziei de la București” (n.red. Summitul NATO din 2008) conform căreia „Ucraina și Georgia pot deveni membre NATO”. Moscova cere revenirea Alianței Nord Atlantice la statutul din 1997, când a fost semnat Actul Fondator Rusia—NATO și retragere trupelor americane din statele din sud-estul Europei și din Țările Baltice.

 „Aceste prevederi sunt de o importanță fundamentală pentru Federația Rusă”, se arată în document.

Ministerul rus de Externe susține că „a fost ignorată natura pachetului de propuneri rusești, din care s-au ales în mod deliberat subiecte convenabile, care, la rândul lor, au fost răsucite în direcția creării de avantaje pentru Statele Unite și aliații săi. Această abordare, precum și retorica oficialilor americani, întărește îndoielile legitime că Washingtonul este cu adevărat angajat să repare situația de securitate europeană.”

„În absența dispoziției părții americane de a conveni asupra garanțiilor ferme, (...) Rusia va fi obligată să răspundă, inclusiv prin punerea în aplicare a unor măsuri tehnico-militare”, se arată în răspunsul ministerului rus de Externe.

Rusia spune că nu există nicio „invazie rusă” a Ucrainei

„Nu există nicio „invazie rusă” a Ucrainei, pe care Statele Unite și aliații săi au anunțat-o la nivel oficial din toamna anului trecut. (...) De asemenea, acuzațiile aduse Rusiei în răspunsul american, că „a ocupat Crimeea”, nu stau în picioare. În 2014, la Kiev a avut loc o lovitură de stat, ai cărei inițiatori, cu sprijinul Statelor Unite și al aliaților săi, s-au îndreptat spre crearea unui stat naționalist care încalcă drepturile populației ruse. Populația din Crimeea a votat pentru reunificarea cu Rusia. Problema apartenenței Crimeei este închisă”, transmite Moscova.

Dacă Ucraina va fi acceptată în NATO, va exista „o amenințare reală ca regimul de la Kiev să încerce să recupereze Crimeea prin forță, atrăgând Statele Unite și aliații săi în conformitate cu art. 5 din Tratatul de la Washington, într-un conflict armat direct cu Rusia, cu toate consecințele care vor urma”, mai spun oficialii ruși.

Despre Donbas, Moscova spune că „teza repetată în răspunsul SUA că Rusia ar fi „aprins conflictul din Donbas” este „de neacceptat”. 

Rusia cere „oprirea furnizării de arme către Ucraina, retragerea tuturor consilierilor și instructorilor occidentali de acolo, oprirea oricăror exerciții NATO comune cu Forțele Armate ale Ucrainei și retragerea tuturor armelor trimise”.

„Presupunem că desfășurarea Forțelor Armate ale Federației Ruse pe teritoriul său nu afectează și nu poate afecta interesele fundamentale ale Statelor Unite. Dorim să vă reamintim că nu există forțe ale noastre pe teritoriul Ucrainei”, își justifica Rusia desfășurarea masivă de forțe la granița cu Ucraina. 

Rusia cere retragerea forțelor americane din sud-estul Europei și din Țările Baltice

„Insistăm asupra retragerii tuturor forțelor armate americane și a armelor desfășurate în Europa Centrală și de Est și Țările Baltice”, transmite Moscova.

Rusia cere Statelor Unite și NATO „să revină la îndeplinirea obligațiilor lor internaționale în domeniul menținerii păcii și securității”și așteaptă „propuneri concrete de la membrii alianței cu privire la conținutul și forma juridică a garanției că NATO nu se va extinde spre Est”.

MAE rus a mai transmis disponibilitatea Moscovei de a discuta cu Washington despre inspecţii la unele dintre facilităţile militare din partea europeană a Rusiei, în schimbul inspectării de către Rusia a scuturilor americane antirachetă din Polonia şi România.

Editor : Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri