Rusia amenință deschis Ucraina cu distrugerea. Kievul: „Dacă Rusia încalcă linia roşie, va trebui să sufere consecințe”

Data publicării:
Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu (s), președintele rus, Vladimir Putin (centru) și șeful Statului Major al armatei ruse, asistă la un exercițiu militar
Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu (s), președintele rus, Vladimir Putin (centru) și șeful Statului Major al armatei ruse, asistă la un exercițiu militar. Foto: Profimedia Images

Rusia ameninţă în mod deschis Ucraina cu distrugerea, a acuzat ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, pe fondul celor mai recente tensiuni dintre Moscova și Kiev. Kuleba a adăugat că „linia roșie” pentru Ucraina este linia de frontieră și că dacă Rusia va trece această linie roșie, va trebui „să sufere consecințe”, informează Agerpres.

„Ei (oficialii ruşi) ameninţă deschis Ucraina cu un război şi cu distrugerea statului ucrainean”, a declarat ministrul ucrainean. „Condamnăm agravarea situaţiei de securitate provocată de Rusia, precum şi acţiunile şi declaraţiile Moscovei ce vizează escaladarea tensiunii militare şi subminarea eforturilor diplomatice”, a maispus Kuleba.

„Linia roşie pentru Ucraina este frontiera sa de stat. Dacă Rusia încalcă linia roşie, ea va trebui să sufere consecinţe”, a atenţionat ministrul, îndemnând ţările occidentale să impună noi sancţiuni împotriva Moscovei.

Potrivit Reuters, miniştrii de externe ucrainean, lituanian, leton şi estonian au condamnat escaladarea militară provocată de Rusia în estul Ucrainei, cerându-i Moscovei să reducă tensiunile în regiune şi să revină la negocieri.

„Lumea este de partea Ucrainei şi a dreptului internaţional şi acest lucru este unul dintre elementele ce determină Rusia să se abţină de la acţiuni nechibzuite”, a mai spus ministrul ucrainean, citat de Reuters.

Joia trecută, şeful-adjunct al administraţiei prezidenţiale ruse, Dmitri Kozak, care este şi negociatorul-şef al Rusiei pentru conflictul din estul Ucrainei, a declarat că Rusia ar putea fi obligată, în anumite circumstanţe, să-şi apere cetăţenii din estul Ucrainei şi că aceste ostilităţi militare majore ar putea marca începutul sfârşitului pentru Ucraina ca ţară.

Guvernul ucrainean se teme că Moscova caută să provoace un „casus belli” pentru a încerca să justifice o operaţiune armată. Rusia a acordat sute de mii de paşapoarte ruseşti în zonele aflate în mâinile rebelilor.

La rândul său, Kremlinul susţine că „nu ameninţă pe nimeni” şi denunţă în schimb „provocările” ucrainene. Rusia a comasat în ultimele săptămâni zeci de mii de soldaţi la frontiera cu Ucraina şi în Crimeea, pe care a anexat-o în 2014. Ea a afirmat că desfăşoară acolo „exerciţii militare” ca răspuns la „ameninţările” NATO.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri