Rusia amenință din nou Republica Moldova: „Merge cu încredere pe calea Ucrainei”

Data actualizării: Data publicării:
Maria Zaharova
Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a a diplomației ruse. Foto: Profimedia Images.

Rusia continuă amenințările la adresa Republicii Moldova - purtătoarea de cuvânt a diplomației lui Putin a declarat, sâmbătă, că nu se așteaptă ca noul guvern de la Chișinău să schimbe „retorica antirusă” și a mai spus că țara este „dusă cu încredere de susținătorii săi occidentali pe calea Ucrainei”. Maria Zaharova a mai susținut că procesul de învestire a noului guvern moldovean a fost însoțit de „o retorică antirusă fără precedent”.

Într-o postare publicată pe site-ul ministerului de externe din Rusia, sâmbătă, este redat răspunsul Mariei Zaharova la o întrebare despre Republica Moldova pusă de un jurnalist în timpul unei conferințe de presă de vineri.

Întrebarea a fost cu privire la discursul de la învestirea noului premier, Dorin Recean. Zaharova a mai fost întrebată și cu privire la așteptările Rusiei față de guvernul de la Chișinău.

„Am urmărit îndeaproape formarea noului guvern al Republicii Moldova. Am observat că acest proces a fost însoţit de o creştere fără precedent a retoricii antiruseşti din partea autorităţilor de la Chişinău, pe baza unor informaţii neprobate despre un presupus plan rusesc de destabilizare a situaţiei din ţară, primite de la Kiev”, a spus Maria Zaharova, care a calificat aceste informaţii drept „ficţiune”.

„Dacă ne uităm la noua componenţă a cabinetului de miniştri din Moldova, devine clar că schimbările din acesta sunt mai mult de natură cosmetică. Unsprezece dintre cei cincisprezece membri ai acestuia şi-au păstrat posturile. Prin urmare, din păcate, este puţin probabil ca direcţia Chişinăului în ceea ce priveşte Rusia să se schimbe”, a declarat Zaharova.

Zaharova a reluat, apoi, amenințările la adresa Republicii Moldova. De ceva vreme, oficialii ruși obișnuiesc tot mai des să amenințe țara cu invazia. De acceastă dat, Zaharova a spus că Moldova este „dusă cu încredere pe calea Ucrainei”.

„Am spus în repetate rânduri că sponsorii occidentali ai actualei conduceri a Republicii Moldova conduc cu încredere ţara pe calea Ucrainei şi a statelor baltice”, a spus Zaharova.

Ea a enumerat care dintre măsurile luate de Chişinău deranjează Moscova şi a menţionat „abandonarea statutului de neutralitate” de către Moldova, o altă temă vehiculată de propaganda rusă din ultimele săptămâni, acuzând, totodată, „limitarea utilizării limbii ruse” şi „încercarea de a falsifica istoria comună”. 

„Se folosesc aceleaşi reţete - interzicerea presei indezirabile, persecutarea oponenţilor politici, limitarea utilizării limbii ruse, încercarea de a falsifica istoria noastră comună, limitarea artificială a contactelor politice, comerciale, economice şi umanitare cu Rusia, precum şi abandonarea statutului de neutralitate, care este garanţia suveranităţii, stabilităţii şi securităţii Republicii. Acest curs politic al autorităţilor moldoveneşti nu serveşte intereselor popoarelor noastre”, a mai spus Zaharova.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri