Rusia amenință Marea Britanie după incidentul din Marea Neagră: Nu mai acceptăm alte provocări. Granițele Rusiei vor fi apărate

Data publicării:
Distrugătorul HMS Defender al Royal Navy
Distrugătorul HMS Defender al Royal Navy. Foto: Profimedia Images follow us on twitter - @swns browse our website - swns.com email pix@swns.com, Model Release: no, Credit line: Profimedia

Rusia a acuzat Marea Britanie, joi, că „răspândește minciuni” în ce privește confruntarea cu nava de război din Marea Neagră, de miercuri, și a avertizat Londra că va răspunde ferm la orice alte „acțiuni provocatoare” ale Marinei Regale în apropiere de Crimeea anexată, relatează Reuters.

Rusia a convocat-o la explicații pe ambasadoarea Regatului Unit la Moscova, după ce nava de război britanică a încălcat ceea ce Kremlinul spune că sunt apele sale teritoriale, dar pe care Marea Britanie și majoritatea țărilor lumii nu le recunosc drept rusești, ci ucrainene.

Ministerul rus de externe a convocat-o pe ambasadoarea Deborah Bronnert pentru o „mustrare diplomatică”, iar purtătoarea de cuvânt, Maria Zaharova, a acuzat Londra de „minciuni sfruntate”.

„Suntem de părere că a fost o provocare deliberată și premeditată”, a spus și purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în legătură cu incidentul. „Dacă aceste acțiuni provocatoare inacceptabile se mai repetă, nu putem exclude nicio opțiune pentru protejarea granițelor Rusiei”, a adăugat Peskov.

Marea Britanie a acuzat și ea Rusia că propagă informații inexacte.

Boris Johnson: Noi nu recunoaștem anexarea Crimeei. Ne aflam în ape teritoriale ucrainene

Ministrul apărării britanic a acuzat, de asemenea, piloții ruși că au efectuate manevre periculoase la 152 de metri de nava de război britanică. Și premierul Boris Johnson a spus că distrugătorul britanic a acționat în concordanță cu legea internațională și că se afla în ape internaționale.

„Marina Regală va respecta mereu legea internațională și nu va accepta interferențe ilegale la dreptul de trecere pașnică”. Conform legislației internaționale pentru circulația pe mare, un vas poate să treacă prin apele teritoriale ale unui stat atâta timp cât nu îi afectează securitatea.

„Noi nu recunoaștem anexarea Crimeei de către Rusia. Acestea sunt ape ucrainene și pot fi utilizate de navele noastre pentru a ajuns din punctul A în punctul B”, a spus Johnson.

„Nu s-au tras niciun fel de focuri de avertisment asupra HMS Defender. Nava Royal Navy executa o trecere nevinovată prin apele teritoriale ale Ucrainei, conform legislației internaționale”, a informat ministerul britanic al Apărării.

„Credem că rușii desfășurau un exercițiu cu trageri de artilerie în Marea Neagră și au înștiințat anterior comunitatea maritimă asupra acestui tip de activități”, au mai precizat oficialii britanici. 

Avionul, de tip Suhoi SU-24, a lansat patru bombe cu fragmentare în fața navei NATO, pe traiectoria acesteia, pentru a o împiedica să-și continue cursul.

„Nu s-au tras focuri directe asupra HMS Defender și nu recunoaștem afirmația referitoare la lansarea bombelor în calea navei”, a fost răspunsul britanicilor.

Distrugătorul HMS Defender a părăsit apele ruseşti la scurt timp, după ce înaintase până la 3 kilometri în interiorul acestora, conform ministerului rus

Incidentul s-a petrecut în apropiere de Cape Fiolent, în largul coastelor peninsulei Crimeea.

Conform marinei britanice, distrugătorul de „tip 45” HMS Defender, înarmat cu rachete antiaeriene, face parte din grupul de luptă al portavionului HMS Queen Elizabeth, desfăşurat în Marea Mediterană și execută, în prezent, o serie de misiuni în Marea Neagră.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri