Rusia ar avea informatori în serviciul de contraspionaj al Bulgariei. Procuratura de la Sofia a deschis o anchetă și a făcut descinderi

Data actualizării: Data publicării:
Kiril Petkov de la tribuna parlamentului bulgar
Kiril Petkov, prim-ministrul Bulgariei. Foto: Profimedia Images

Agenţi din cadrul Agenţiei de Securitate Naţională (DANS), serviciul de contraspionaj al Bulgariei, sunt suspectaţi că transmit informaţii Rusiei, iar procuratura a iniţiat joi o operaţiune pentru descoperirea acestora, relatează presa locală citată de agenţia EFE.

Surse din cadrul DANS au semnalat că operaţiunea a fost declanşată întrucât chiar această instituţie suspectează că are angajaţi care spionează pentru Rusia.

Şefa procuraturii specializate din Bulgaria, Valentina Madzarova, a confirmat că au fost efectuate percheziţii în cadrul respectivului serviciu, dar nu a dat detalii, scrie Agerpres.

„Investigăm în prezent, împreună cu DANS, o celulă foarte serioasă de spioni ruşi care a fost formată în Bulgaria şi pe care o vedem că acţionează în mai multe medii şi direcţii”, a declarat joi premierul Kiril Petkov.

„Agenţii ruşi din Bulgaria acţionează pentru a nu exista relaţii bune între Sofia şi Skopje”, a mai spus Petkov, referindu-se la disputele pe care Bulgaria le are cu Macedonia de Nord în chestiuni istorice şi care țin de limbă. „Ei acţionează şi pentru a nu exista o perspectivă europeană pentru Balcanii de Vest, o regiune ce riscă să devină al doilea punct de conflict legat de războiul din Ucraina”, a mai spus premierul bulgar.

În urmă cu două săptămâni, 10 diplomaţi ruşi acuzaţi de spionaj au fost expulzaţi din Bulgaria.

Kiril Petkov, un novice în politică şi cu un profil de reformist pro-european şi şcolit în Occident, a ajuns premier în decembrie după o campanie electorală în care a mizat pe un mesaj puternic anticorupţie într-o ţară ce are legături strânse cu Rusia, dar a cărei populaţie este revoltată de corupţia extinsă.

El încearcă să îmbunătăţească dialogul cu Macedonia de Nord pentru a soluţiona în lunile următoare neînţelegerile dintre cele două ţări vecine. Bulgaria contestă în special existenţa unei limbi macedonene şi vorbeşte despre un dialect bulgar. Cele două ţări îşi dispută, de asemenea, personalităţi istorice care au luptat împotriva ocupaţiei otomane.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri