Rusia ar putea distruge cablurile submarine de internet, avertizează comandantul forțelor NATO în Europa

Data publicării:
cork_internet_cable_thumb800

Comandantul suprem al forțelor NATO în Europa, Curtis Scaparrotti, susține că navele și submarinele Rusiei „colcăie” în mările și oceanele lumii cu o misiune: aceea de provoca probleme la nivelul cablurilor subacvatice de internet care fac legătura între continente.

DLmbHL6X0AEV5oC
Nava Yantar

În prezent, peste 95% din traficul comunicațiilor internaționale circulă prin cabluri submarine cu fibră optică.

Prin urmare, este lesne de imaginat ce s-ar putea întâmpla odată distrusă această enormă rețea intercontinentală. Un detaliu: zilnic, prin aceste cabluri – deținute majoritatea de companii private, de giganți precum Google sau Microsoft - au loc tranzacții fianciare de 10 trilioane de dolari, potrivit Business Insider.

„Marina rusă, în special segmentul submarinelor, desfășoară o activitate cum nu am mai văzut din anii 1980”, a subliniat recent oficialul NATO în Congresul Statelor Unite.

În privința informațiilor militare, tăierea unui asemenea cablu ar fi o lovitură strategică letală: comunicarea dintre oficialii de la Pentagon și trupele americane care luptă în Orientul Mijlociu ar fi brusc întreruptă.

Comandantul Curtis Scaparrotti nu a precizat însă în ce zonă a lumii este în special concentrată activitatea navală rusească.

Rusia „își face temele și, în cazul unei crize sau a unui conflict militar, ar putea să ne facă probleme de felul acesta”, a afirmat Michael Kofman, expert în armata rusă al organizației CNA Corp.

CITIȚI ȘI: Rusia anunță exerciții de tragere cu rachete în Marea Baltică, periculos de aproape de granițele Suediei și Letoniei

Însă nu flota militară a Rusiei reprezintă principala amenințare, ci Directoratul rusesc de Cercetare Marină, spun oficialii NATO, conform CBS News.

Sub aparența unor activități științifice neutre sau a misiunilor de salvare, navele și dronele submarine ale Rusiei derulează și alt soi de activități.

Un exemplu este nava rusească de cercetări submarine Yantar. Nimic din estetica modestă a acestui vas de oceanografie nu trădează reputația pe care o are în lumea serviciilor secrete. Yantar este una dintre navele de spionaj cele mai sofisticate ale Rusiei.

Recent, Yantar a participat la operațiunile de căutare a epavei submarinului argentinian ARA San Juan, conducând cercetările.

Chiar publicația oficială a Dumei de Stat, Parlamentskaya Gazeta, glorifica într-un articol de anul trecut echipamentele de pe navă capabile să se „conecteze la cabluri de comunicare supersecrete”, subliniind că Yantar avusese în 2015 o misiune de colectare de informații legate de senzori militari subacvatici din aperele teritoriale ale SUA, în Kings Bay, statul Georgia.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri