Rusia atacă pe tot frontul de la Donbas, după ce Ucraina anunțase încetinirea ofensivei trupelor Moscovei la Bahmut

Data publicării:
Militari ruși trag cu tunul pe frontul din Ucraina
Artileriști ruși pe frontul din Ucraina. Foto: Profimedia Images

Forţele ruse au atacat vineri în sectoare din nordul şi sudul frontului din regiunea ucraineană Donbas, la o zi după ce Kievul anunţase încetinirea ofensivei Rusiei în jurul oraşului Bahmut. Militarii ucraineni au raportat lupte grele în nord, între Liman şi Kupiansk, precum şi în sud, la Avdeevka/Avdivka, la periferia oraşului Doneţk, ocupat de ruşi, informează Reuters, preluată de Agerpres.

Ambele zone se află în sectoare ale frontului vizate de Rusia în timpul ofensivei de iarnă pentru ocuparea completă a regiunii industriale Donbas. Eforturile ruşilor nu le-au adus până acum victorii importante, deşi ambele părţi au pierdut mii de soldaţi în cele mai grele lupte de la începutul războiului.

Linia frontului s-a deplasat foarte puţin din noiembrie. Ucraina a recucerit în a doua jumătate a lui 2022 o parte din teritoriile ocupate de Rusia în urma invaziei începute în 24 februarie anul trecut, însă ulterior forţele ucrainene au fost mai mult în defensivă, în timp ce ruşii au trimis în luptă sute de mii de rezervişti mobilizaţi recent, precum şi foşti deţinuţi recrutaţi ca mercenari direct din închisori.

Odată cu venirea primăverii, cea mai importantă întrebare este cât va mai putea Rusia să susţină ofensiva - sau, din punctul opus de vedere, dacă Ucraina poate răsturna situaţia printr-un contraatac, pentru care se fac deja pregătiri.

Linia frontului din Donbas se întinde pe o lungime de 300 de kilometri

Joi, comandantul forţelor terestre ucrainene, generalul Oleksandr Sirski, a afirmat că atacul ruşilor asupra oraşului Bahmut - centrul celei mai mari bătălii din războiul declanşat de agresiunea rusă - pare să scadă în intensitate, iar Ucraina ar putea trece „foarte curând” la ofensivă.

Deocamdată, ucrainenii încearcă să împiedice avansarea forţelor ruse pe o lungime de circa 300 de km a frontului din Donbas, de la Kupiansk în nord la Vugledar în sud. Doi purtători de cuvânt ucraineni - unul pentru sectorul de sud, altul pentru cel de nord - au indicat că unităţile ruseşti primesc întăriri, după ce au suferit pierderi grele.

Din partea Rusiei nu au fost comunicate informaţii similare despre evoluţia conflictului.

La Bahmut, ruşii şi-au consolidat poziţiile, la câteva săptămâni după ce părea că urmează să se retragă. Unii experţi militari occidentali apreciază, potrivit Reuters, că strategia respectivă este riscantă, deoarece o parte din forţe trebuie păstrate pentru un contraatac.

În oraş şi în împrejurimi, circa 10.000 de ucraineni - mulţi bătrâni cu probleme grave de sănătate - încearcă să supravieţuiască în condiţii oribile, a afirmat vineri Comitetul Internaţional al Crucii Roşii.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri