Rusia blochează activitatea organizației lui Navalnîi și pregătește desemnarea ei drept „extremistă”, în aceeași categorie cu Al-Qaida

Data actualizării: Data publicării:
Alexei Navalnîi la procesul de marți, 02.02.2021
Opozantul rus Alexei Navalnîi. Foto: Profimedia Images

Autoritățile ruse au suspendat activitatea organizației politice anti-corupție a lui Alexei Navalnîi și plănuiesc să o desemneze drept „organizație extremistăpentru a o putea interzice complet, iar membrii ei sunt amenințați cu pedepse cu închisoarea lungi, relatează The Guardian.

În decizia publicată luni, procurorul general al Rusiei a blocat organizația lui Navalnîi din a organiza proteste și evenimente sau din a participa la activități electorale. Decizia vine ca parte a unui efort mai larg al regimului Putin de a destructura opoziția pro-democratică.

Pe lângă blocarea activității organizației lui Navalnîi, autoritățile ruse plănuiesc și desemnarea acesteia drept organizație „extremistă”, o desemnare rezervată în general organizațiilor teroriste, precum Al-Qaida sau celor pe care regimul Putin nu le tolerează, precum „Martorii lui Iehova”.

„Ce ne transmit (n. red. - prin această decizie) este: «ne e frică de activitatea voastră, ne e frică de proteste, ne e teamă de votul inteligent»”, a scris Ivan Zhdanov, șeful Fundației Anti-Corupție a lui Navalnîi.

Într-un comunicat emis în aprilie, procurorul-general rus a acuzat organizația lui Navalnîi că „se ocupă de fabricarea condițiilor pentru schimbarea fundațiilor ordinii constituționale”. Dovezile și alte detalii ale cazului nu au fost dezvăluite de autoritățile ruse care au motivat că acestea „conțin secrete de stat”.

Poliția a început deja destructurarea organizației lui Navalnîi în toată țara și a arestat peste 70 de susținători și angajați după protestul organizat pentru a cere eliberarea disidentului rus.

Alexei Navalnîi a fost arestat în ianuarie, imediat după ce s-a întors în țară, iar în prezent este încarcerat într-o colonie penală. Alexei Navalnîi a anunțat că a încetat greva foamei, după o perioadă de peste 3 săptămâni. „Încep procedura de ieșire din greva foamei", a anunțat el într-un mesaj pe care l-a postat vineri pe Instagram. Navalnîi a precizat că medicii săi i-au spus că a mers prea departe cu protestul său și că în curând ei nu ar mai putea să-l salveze.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri