Rusia cere Republicii Moldova deblocarea imediată a site-rilor în limba rusă ”Îndemn Chișinăul să se abțină”

Data publicării:
Maria Zaharova
Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus. Foto: P)rofimedia Images

Oficialii din Rusia au reacționat vineri după ce Republica Moldova a decis blocarea a două site-uri în limba rusă și au cerut să ridice ”interdicţiile discriminatorii asupra difuzării mass-media în limba rusă''. Gestul Republicii Moldova a fost descris drept un atac la adresa libertăţii presei şi a drepturilor populaţiei rusofone, transmite agenţia EFE, citată de Agerpres.

''Îndemnăm Chişinăul să se abţină să facă paşi care nu au nimic în comun cu adevărata libertate şi cu democraţia şi să ridice interdicţiile discriminatorii asupra difuzării mass-media ruse şi a celor în limba rusă'', a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova.

Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova a ordonat joi blocarea a două website-uri de ştiri ruse, Eadayli.com şi Bloknot.ru. Această decizie constituie un nou pas către ''expulzarea conţinutului şi a mass-media în limba rusă din spaţiul informaţional'' al Republicii Moldova, a remarcat Zaharova.

Ea a amintit că din luna februarie anul trecut, când a început campania militară rusă în Ucraina, autorităţile de la Chişinău au interzis o serie de emisiuni cu programe în limba rusă şi au revocat licenţele a şase posturi de televiziune care emiteau exclusiv în limba rusă.

''Toate acestea se fac pe fundalul unei activităţi deschis antiruseşti în ţară (în Republica Moldova n.red) din partea mass-media ucrainene şi occidentale'', a mai menţionat purtătoarea de cuvânt a MAE rus.

Potrivit Moscovei, măsurile împotriva presei ruse sunt o încălcare a drepturilor minorităţilor naţionale în Republica Moldova, ţară care a impus starea de urgenţă după declanşarea războiului în Ucraina.

 

Editor : D.D.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri