Rusia cere SUA şi NATO să renunţe la exerciţiile Sea Breeze din Marea Neagră, pentru că ar avea un „caracter clar agresiv”

Data actualizării: Data publicării:
Exercițiu militar al NATO
Exercițiu militar al NATO. Foto: Profimedia Images

Exerciţiile militare Sea Breeze, la care vor participa 32 de țări membre și partenere NATO, sporesc riscul producerii unor incidente involuntare în Marea Neagră, de aceea este necesar să se renunţe la acestea, spune Ambasada Rusiei din Washington într-o declaraţie postată pe contul său oficial de Twitter.

Manevrele vor avea loc în perioada 28 iunie - 10 iulie şi vor implica 5.000 de militari şi aproximativ 40 de nave din 32 de ţări. La aceste exerciţii vor participa Ucraina, SUA, Canada, Marea Britanie, Olanda, România, Bulgaria, Grecia, Turcia, Letonia, precum şi ţări partenere ale Alianţei Nord-Atlantice, potrivit agenţiei de presă ruse RIA Novosti, citată de Agerpres.

„Dimensiunea şi caracterul clar agresiv al exerciţiilor Sea Breeze nu corespund în niciun caz obiectivelor reale de securitate în regiunea Mării Negre”, susţine misiunea diplomatică rusă.

„Cerem insistent SUA şi aliaţilor lor să renunţe la simularea unor acţiuni militare în Marea Neagră”, se mai arată în declaraţia Ambasadei Rusiei din Washington, potrivit căreia problemele care apar în regiune pot fi rezolvate fără impunerea unui ajutor extern.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, declarase anterior că NATO îşi intensifică activitatea militară în Marea Neagră şi creşte numărul exerciţiilor comune cu Ucraina. „Toate acestea nu contribuie la reglementarea situaţiei din Ucraina”, a spus Zaharova. Ea se referea la conflictul din Donbas, unde separatişti proruşi sprijiniţi de Moscova luptă împotriva forţelor guvernamentale ucrainene.

În acelaşi timp, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, generalul Igor Konaşenkov, a acuzat NATO că, sub acoperirea exerciţiilor Sea Breeze, intenţionează să furnizeze Ucrainei armament modern care va intra în dotarea armatei ucrainene şi a formaţiunilor paramilitare naţionaliste ce luptă în Donbas de partea Kievului.

În contextul exerciţiilor Sea Breeze-2021, Rusia a blocat în zona coastei de vest a peninsulei Crimeea accesul navelor de război ale Alianţei Nord-Atlantice, a comunicat miercuri dimineaţă portalul rusesc Avio.pro, asociat armatei ruse.

Potrivit portalului citat, Rusia îşi rezervă dreptul de a utiliza mijloacele de război electronic sau organizarea propriilor exerciţii cu tiruri de rachetă, ca răspuns la exerciţiile NATO.

Toate aceste informaţii surveneau înainte ca Ministerul rus al Apărării să anunţe că o „navă de patrulare de frontieră” rusă a „tras focuri de avertizare”, iar un avion Su-24M a efectuat un „bombardament preventiv de-a lungul rutei distrugătorului” britanic HMS Defender, care ar fi intrat într-o zonă din apropierea peninsulei Crimeea, ale cărei ape teritoriale Rusia le revendică drept ale sale.

Nava britanică a părăsit apoi apele ruseşti, punând capăt incidentului, care a durat puţin peste 20 de minute, potrivit Moscovei.

Autorităţile britanice au negat însă incidentul,

„Niciun foc de avertizare nu a fost tras în direcţia HMS Defender. Vasul Royal Navy efectua o traversare paşnică prin apele teritoriale ucrainene, în conformitate cu dreptul internaţional”, a declarat Ministerul britanic al Apărării pe Twitter.

„Credem că ruşii desfăşurau un exerciţiu de artilerie în Marea Neagră”, a adăugat el.

HMS Defender se află în regiune pentru exerciţii NATO şi „s-a detaşat temporar de grupul de lucru pentru a-şi desfăşura propria serie de misiuni în Marea Neagră”, potrivit unui comunicat al Royal Navy din 10 iunie.

Acest incident a avut loc în largul coastei Crimeei, peninsula ucraineană anexată în martie 2014 de Rusia, care dispune acolo de o bază navală şi ale cărei ape au fost deja scena mai multor incidente în trecut, relatează AFP.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri